FN F2000

[VIDEO/FOTO] Evo što sve znamo o belgijskoj pametnoj pušci koju sve više koriste Ukrajinci, a kojom su navodno naoružani i specijalci Hrvatske vojske

28.05.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnici, sudeći po nedavno objavljenim fotografijama s bojišnice, opremljeni su belgijskim puškama bullpup dizajna od polimera tipa FN F2000. Ova jurišna puška čini standardno naoružanje slovenske vojske, a prema nekim podacima, 100 komada imaju i specijalne snage Hrvatske vojske. Evo što sve znamo o belgijskom izvoznom hitu futurističkog izgleda

Ukrajinska vojska otprije je snažan zagovornik pušaka bullpup dizajna pa već neko vrijeme proizvodi model sličan belgijskom F2000, a riječ je o Maljuku, popularnom među ukrajinskim snagama za specijalne operacije. Uz to, ukrajinski specijalci koriste Fort-221, sličan model koji se licencno izrađuje po uzoru na izraelski Tavor TAR-21.

Vojni analitičari ističu da je Ukrajincima sve teže pribaviti domaće oružje jer se rezerve smanjuju, a potražnja raste. Stoga se sve više koriste one koje dolaze putem zapadnih donacija ili raznim 'zaobilaznim' putovima. Među njima se našla i belgijska puška F2000 sa standardnim NATO-vim streljivom kalibra 5,56x45 milimetara.

  • +3
Puška FN F2000 Izvor: Creative Commons / Autor: Slovenska vojska

F2000 je premijerno prikazan 2001. godine na sajmu oružja i opreme u Abu Dhabiju. Sigurnosna kočnica i mehanizam okidača preuzeti su od automatske puške P90, koju također proizvodi belgijski koncern FN Herstal, a gumb za otpuštanje okvira nalazi se pokraj drške ispred okvira, dok dizajneri tvrde kako ne postoji točka kroz koju bi u nju mogli ući prašina i blato. Također, F2000 ima unikatan mehanizam koji izbacuje čahure naprijed na desnoj strani pokraj cijevi, a on je zaštićen patentnim pravom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Theatre of War

Mogućnost ispravka paljbe

Na pušku je montiran optički sustav s 1,6x zumom, koji se može koristiti u slabijim svjetlosnim uvjetima, dok je cijev izrađena od čelika te može sačuvati preciznost i nakon 20.000 ispaljenih metaka. Cijev ima i skrivač plamena postavljen na ustima cijevi kako bi se maskirao položaj strijelca pri paljbi. Za pušku je razvijen i bacač granata GL-1 kalibra 40 milimetara, a kao standardne koriste se i 40x46 milimetarske granate za ispaljivanje na male udaljenosti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX

Postoji i mogućnost ispravke pogreške prilikom paljbe, a bacač granata dolazi s tzv. flip-up modulom koji pomaže pri ispaljivanju ovisno o udaljenosti mete. Taj se modul koristi s posebnim optičko-elektroničkim sustavom kontrole vatre (FCS), razvijenim u suradnji s finskom tvrtkom Noptel. Modul, inače, pokreće baterija od 9V u usadniku puške, a njome se mogu napajati i drugi taktički dodaci ugrađeni u nju.

FCS je vrlo napredan sustav te služi kao laserski daljinomjer i prikazuje rezultate putem malog LCD ekrana koji svijetli crveno u slučaju pogrešne elevacije. Sustav sadrži i softver s balističkim svojstvima šest vrsta granata kalibra 40 milimetara te povećava borbenu učinkovitost vojnika olakšavanjem regulacije njihova ispaljivanja.

Omiljena među Slovencima

Sustav je, inače, u stalnom razvoju, a inačica puške namijenjena je policijskim operacijama jer može ispaljivati manje smrtonosno streljivo kalibra .68 ili čahure od sačmarice. U planu je uvođenje i bacača granata kalibra 20 milimetara.

Treba reći da je Hrvatska vojska testirala F2000 još 2006., a prema neslužbenim podacima, specijalne snage naše vojske imaju ih stotinjak pribavljenih 2008. godine. Slovenska vojska 2006. je nabavila 6500 tih pušaka, a uz njih i bacače granata. Godinu kasnije uvedena je nadograđena inačica prema slovenskim zahtjevima, a njome su opremljene i slovenske rezervne snage, čime je ukupan broj pušaka F2000 u redovima naših susjeda narastao na njih 14.000.