KOLEKTIVNI UGOVOR ZA JAVNE SLUŽBE

Vilim Ribić: Ako članovi sindikata ne prihvate prijedlog Vlade jedina druga opcija je štrajk

03.11.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Nakon još jednog kruga pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, sindikalni koordinator Vilim Ribić izjavio je u petak kako dogovor nije postignut, postoje različite pozicije i razgovori će se nastaviti, a ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je kako je optimističan oko postizanja dogovora i potpisivanja TKU za javne službe.

Hoće li se složiti o osnovici plaća ili će to prebaciti na iduću godinu ostaje na pregovorima, naglasio je ministar Pavić.

Odgovarajući na novinarski upit Ribić je rekao kako je teško govoriti o kompromisu. Dodao je kako su sindikalni čelnici rekli da ih to podsjeća na ponudu "uzmi ili ostavi", jer Vlada nije u stanju napraviti nikakav korak koji  bi zadovoljio sindikalno članstvo. Stoga sindikati s onim što se dogovori idu na referendum i ako to članstvo prihvati potpisat ćemo TKU, a ako ne prihvati, jedina druga opcija je štrajk, jer nema smisla ne prihvatiti TKU i ne boriti se dalje za njega  ustvrdio je Ribić.

 Najvjerojatnije će najosjetljiviji dio pregovora - rast osnovice plaća kako bi se uklonilo višegodišnje zaostajanje plaća u javnim službama, od nastanka gospodarske krize, početi  iduće godine, smatra Ribić.

 Stoga sindikati traže da se premosti to razdoblje toliko da plaće zaposlenih u javnim službama ne zaostaju još više od današnjeg dana pa do kraja 2018. , jer će prema prognozama plaće rasti, a Vlada predlaže u 2018., izuzimajući rast od 2 posto u prosincu ove godine da ostanu na istoj razini. Od 1. siječnja  i plaće bi bile ponovno zamrznute u javnim službama bez ikakvog razumnog obrazloženja i odgovornosti prema ljudima koji pošteno rade svoj posao u bolnicama, školama socijalnoj skrbi i  državnoj upravi.

To su sve važna radna mjesta i Vlada bi ljude koji na njima rade trebala maksimalno poštivati, drži Ribić. 

Dodao je kako ne može biti optimističan, nego jako zabrinut, jer je ministrova interpretacija da daju više novca za plaće, ali one neće rasti iduće godine već će biti zamrznute. Treba razjasniti kako je Vladino povećanje u ovoj godini mrvica u odnosu na ono koliko su srušene plaće i zapravo se uopće ne povećava kupovnu moć, tvrdi  Ribić i upozorava kako će plaće (u javnom sektoru) realno padati zbog inflacije i zaostajati za drugim plaća u zemlji koje će rasti.  O tome Vlada uopće ne vodi brigu i o tome ćemo informirati članstvo, najavio je Ribić.

  • +12
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

 "Volio bih da Vlada promijeni retoriku i da se razgovara o stvarnom stanju u kojem se nalaze tisuće građana, poručio je Ribić.

Pavić: Vlada ponudila cjelovit paket 

Ministar Pavić podsjetio je kako je Vlada ponudila cjelovit paket koji uključuje božićnicu za ovu godinu, povećanje plaća od dva posto, božićnicu i regres za iduću godinu i pregovore u 2019. o osnovici plaće, božićnici i regresu u koje bi se krenulo u svibnju prije donošenja proračunskih smjernica. 

Kada pogledamo masu plaća za iduću godinu u odnosu na 2017., čiji smo nacrt proračuna usvojili na Vladi, osigurali smo 1,4 milijardi kuna više za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama i kada na to dodamo 270 milijuna kuna za božićnicu i 270 milijuna kuna za regres to je ukupno više od dvije milijarde kuna. Svjesni smo da sindikalna strana želi više, no moramo biti unutar granice proračuna i odgovorne fiskalne politike koju vodi Vlada u svrhu smanjenja javnog duga i dovođenja do "maastriških kriterija", odnosno smanjenja udjela javnog duga u BDP-u ispod 60 posto, naglasio je.

Smatramo da dvije milijarde kuna koje su praktički najveći izdatak, pored mirovna. u povećanju proračunu iduće godine je ono što Vlada može ponuditi sindikalnoj strani, rekao je Pavić.

Ministar je odbacio tvrdnju da su zaposlenici u javnim službama zakinuti, na uštrb nekih dugih izdataka kako što je primjerice kupnja borbenih zrakoplova, i naveo kako je u desetogodišnjem dogovoru koji je imala Irska, rast plaća bio manji jedan posto od rasta BDP-a. BDP  (u Hrvatskoj) na godišnjoj razini raste 3 posto, a Vlada u jednoj godini nudi povećanje osnovice plaća od šest posto i to je velik iskorak naprijed, istaknuo je Pavić.

Borbeni zrakoplovi su u svrhu osiguranja sigurnosti Republike Hrvatske i puno su manji iznos od 300 milijuna kuna iduće godine i dajemo sedam puta više za javne i državne službenike i namještenike, zaključio je Pavić.