NAPAD U LIBANONU

Vjerujete li da ova žena iz Budimpešte stoji iza tvrtke koja je uvezla eksplozivne pejdžere?

18.09.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Pejdžere AR-924, koje su koristili militanti Hezbolaha, a koji su tijekom utorka eksplodirali u Libanonu te usmrtili najmanje devet ljudi i ranili njih 2750, proizvela je tvrtka BAC Consulting Kft, registrirana u mađarskom glavnom gradu Budimpešti

Isprva se mislilo da je proizvođač tajvanska tvrtka Gold Apollo, no njihov izvršni direktor Hsu Chingkuang održao je u srijedu konferenciju za medije, na kojoj je objavio da je bipere AR-924, koje je naručio Hezbolah, proizvela tvrtka BAC prema licenci Gold Apolla.

'Prema ugovoru o suradnji, ovlastili smo BAC da koristi našu robnu marku za prodaju proizvoda u određenim regijama, ali dizajn i proizvodnja proizvoda isključiva je odgovornost BAC-a', kaže Gold Apollo u svojoj izjavi, prenosi 24.hu.

Kolege iz mađarskih medija pronašli su podatke o ovoj tvrtki u nekoliko baza podataka o poslovnim subjektima osnovanima u Mađarskoj. BAC Consulting Kft osnovan je 2022. godine i osnovna djelatnost te tvrtke su upravljanje poslovanjem i poslovno savjetovanje, a sjedište joj je u naselju Zugló u 14. budimpeštanskom okrugu. Direktorica joj je stanovita Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono, prijavljena u budimpeštanskom naselju Újpest.

Neobična biografija

49-godišnja Bársony-Arcidiacono prijavljena je u stanu na osmom katu stambene zgrade, no njezina biografija pokazuje impresivan životni put. Kako stoji na njezinom profilu na LinkedInu, doktorirala je filozofiju na jednom od najprestižnijih sveučilišta u Engleskoj (University College London), zatim je studirala na London University of Economics, a završila je i postdiplomski studij u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva. Među svojim radnim mjestima navodi Europsku komisiju, UNESCO te Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. Tvrtku BAC Consulting, kako piše na LinkedInu, vodi od 2019., iako je registrirana u Mađarskoj tek 2022.

  • +2
Napad u Libanonu Izvor: Profimedia / Autor: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Internetska stranica tvrtke na mađarskom jeziku još je bila dostupna u srijedu ujutro, ali je sada u fazi održavanja. Kratak opis na webu BAC Consultinga, koji se bavi mnogim stvarima - od savjetovanja do prodaje nakita - govori da se bave i telekomunikacijama. Među svoje osnovne djelatnosti navode i rad na 'međunarodnoj tehnološkoj suradnji za prodaju telekomunikacijskih proizvoda' na tržišta azijskih i zemalja u razvoju. Na stranici se nigdje ne navodi da ta tvrtka proizvodi, uvozi ili izvozi pejdžere AR-924, one koji su eksplodirali u Libanonu. BAC Consulting je lani ostvario 210 milijuna forinti (oko 530 tisuća eura) prometa i 13 milijuna forinti (oko 33 tisuće eura) dobiti, javlja Telex.hu.

Kolege s portala 444.hu otišli su u sjedište tvrtke te zaključili da joj to nije pravo sjedište, a zgrada u kojoj je registrirana sjedište je pružatelja usluga i ondje je registrirano nekoliko njih.

Još uvijek nije poznato kako je i kada eksploziv dospio u tisuće naprava koje su prema procjeni stručnjaka mogle sadržavati od 10 do 20 grama eksploziva. Hezbolah za spomenuti napad krivi Izrael.