POŽAR NA MREŽI

Vlakovi u Francuskoj još uvijek ne voze normalno, to će najviše pogoditi Britance

27.07.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Putnici Eurostara suočeni su s prekidima u subotu nakon podmetanja požara na francuskoj željezničkoj mreži uoči početka Olimpijskih igara.

Željeznički operator, koji nudi međunarodne usluge iz londonskog St Pancrasa, rekao je da svaki četvrti vlak neće prometovati tijekom vikenda.

Četiri vlaka iz Londona za Pariz otkazana su u subotu, što je utjecalo na tisuće putnika, a očekuje se da će prekid trajati do ponedjeljka.

Putnicima je savjetovano da odgode svoja putovanja gdje god je to moguće.

Samo je nekoliko mjesta bilo dostupno za rezervaciju na preostalim linijama Eurostara od Londona do Pariza u subotu, dok su se karte za noćne autobuse koji su u nedjelju ujutro stigli u glavni grad Francuske prodavale za čak 197 funti preko Flixbusa.

Do prekida je došlo u trenutku kada su Olimpijske igre u Parizu 2024. počele i kad se očekuje da će milijuni krenuti na ljetni odmor.

Među pogođenima u petak bio je premijer Keir Starmer, koji je trebao putovati Eurostarom na svečano otvorenje Igara, ali je umjesto toga odletio u Pariz.

Francuska željeznička kompanija SNCF priopćila je da je niz incidenata koji su se dogodili u noći na petak utjecao na putovanja u London i iz njega, u Belgiju i preko zapada, sjevera i istoka Francuske.

Francuski premijer Gabriel Attal rekao je da su vandali strateški ciljali glavne rute prema Parizu, izvijestila je novinska agencija Associated Press.

Obraćajući se novinarima, Attal je rekao da će biti "ogromnih posljedica", sa "stotinama tisuća" ljudi koji će ostati zaglavljeni dok pokušavaju posjetiti Pariz za Igre ili praznike.

Većina britanskih sportaša na Igre je dolazila Eurostarom.

Britanska olimpijska udruga priopćila je da su samo dva sportaša trebala stići u petak i da je došlo do manjih kašnjenja.

Tvrtka je rekla da su klijenti bili obaviješteni putem e-pošte, SMS-a i na internetskoj stranici Eurostara.

Svi pogođeni putnici mogu besplatno otkazati ili vratiti novac za svoje karte ili promijeniti svoje putovanje.

Promet francuskom mrežom brzih željeznica trebao bi se vratiti u normalu do ponedjeljka, rekao je u subotu ministar prometa Patrice Vergriete nakon što su sabotirane signalne postaje i kabeli izazvali kaos u petak.

"Potpuni povratak u normalu očekuje se u ponedjeljak", rekao je novinarima u izvješću o prometnoj situaciji.