SPAS ILI PROPAST

Vlastitu imovinu tvrtke iz Holdinga morat će od njega unajmiti

19.09.2013 u 09:32

Bionic
Reading

Poznat je najavljivan plan restrukturiranja Zagrebačkoga holdinga tako da se izdvoje pojedine djelatnosti u posebna trgovačka društva. Predviđeno je da se u prvom koraku u posebna trgovačka društva izdvoje podružnice AGM, Čistoća, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Vodoopskrba i odvodnja, Tržnice Zagreb te Stanogradnja. Zanimljivo je da uprava sve te tvrtke osim Vodovoda (u skladu sa Zakonom o vodama) izdvaja iz Holdinga, kako su sami naveli 'ne svojom cjelovitom imovinom, nego optimalnim dijelom'

'Nekretnine koje su evidentirane u poslovnim knjigama podružnice koje se izdvajaju ostaju u vlasništvu Zagrebačkog holdinga', stoji u službenom prijedlogu koji je uprava poslala na raspravu u Gradsku skupštinu. Izdvojenim podružnicama dali bi pak širokogrudno nematerijalnu i materijalnu imovinu koja im je potrebna da opstanu na tržištu i da mogu dalje raditi. Svojim radom trebali bi isplaćivati plaće za 3759 radnika koji će otići iz Holdinga, ostat će ih 7857.

Velikodušno bi na društva prebacili sve obveze i potraživanja od kupaca i trećih osoba, ali i radnika kojima će se morati isplaćivati otpremnine, božićnice, a zemljišta i objekte za rad društva bi morala unajmiti od Holdinga, piše Večernji list

'Ako izlazimo iz Holdinga, ili izlazimo s onim s čime smo došli ili ne izlazimo nikako. Ovakav plan izlaska iz krize Holdinga mogla je dati i bakica s placa: smanjiti prava zaposlenicima, iznajmiti i rasprodati imovinu i riješiti se radnika', kazao je Ivica Blažević, predstavnik Novog sindikata u Tržnicama Zagreb. Dodao je da se imovina ne smije izdvajati iz tvrtki jer su je stjecali radnici i da će se za nju boriti.

'Treba pričekati sastanak s upravom kako bismo znali stvarne namjere jer nemamo dovoljno podataka, no izdvajanje podružnica bez imovine je, u najmanju ruku, sumnjivo', kaže Darko Kleinberger, koordinator Koalicije sindikata Holdinga.

Iako je uprava najavila izdvajanje i Zrinjevca, od toga se odustalo jer je, navodno, mnogo zasađena bilja pa treba vremena da se plan provede. Novost je izdvajanje Stanogradnje, a Podbrežje kao projekt tvrtke izdvojit će se u novo trgovačko društvo kako bi se pronašao strateški partner za završetak projekta.