hasan nasrala

Vođa Hezbolaha: Izraelski napadi eksplozivnim napravama su objava rata!

19.09.2024 u 16:58

Bionic
Reading

Čelnik Hezbolaha Hasan Sajed Nasralah je u četvrtak rekao da će "pravednom kaznom" odgovoriti na eksplozije komunikacijskih uređaja pripadnika njegove skupine za koje okrivljuje Izrael.

I zapovjednik Iranske revolucionarne garde Hossein Salami je rekao da će se Izrael suočiti sa "snažnim odgovorom sila otpora", prenijeli su državni mediji. Sile otpora je naziv za proiranske oružane skupine na Bliskom istoku, uključujući Hezbolah u Libanonu, jemenske hutiste i iračke Narodne mobilizacijske snage.

Izrael je smrtonosnim napadima u kojima su eksplodirali voki-tokiji i pejdžeri Hezbolaha prevršio svaku mjeru, rekao je Nasralah, vođa teško naoružanog libanonskog pokreta u televizijskom obraćanju dok su izraelski ratni zrakoplovi probijali zvučni zid i tresli zgrade u Bejrutu.

Libanon i Hezbolah su optužili Tel Aviv za napade na komunikacijsku opremu Hezbolaha u kojima je poginulo 37 ljudi, a ranjeno oko 3000, zbog čega su preplavljene bolnice u zemlji. Izrael nije izravno komentirao napade, za koje sigurnosni izvori tvrde da ih je vjerojatno izvela izraelska obavještajna služba Mossad.

  • +3
U novom napadu u Libanonu eksplodirali voki tokiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Nema sumnje da smo se suočili s velikim sigurnosnim i vojnim udarcem bez presedana u povijesti otpora i bez presedana u povijesti Libanona", rekao je Nasralah. "Ova vrsta ubijanja, ciljanja i zločina je možda neviđena u svijetu". Napadi su "prešli sve crvene linije", istaknuo je. "Neprijatelj je prekoračio sve kontrole, zakone i moral", rekao je Nasralah, dodavši da bi se napadi "trebali smatrati ratnim zločinima ili proglašenjem rata".

  • +3
Libanon - ranjenici u bolnicama Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud AL-ZAYYAT / AFP / Profimedia

Dok je njegov govor emitiran, zaglušujuće probijanje zvučnog zida izraelskih ratnih zrakoplova je protresalo Bejrut, zvuk koji se često može čuti u proteklih nekoliko mjeseci, no postao je znatno važniji otkako se pojačala prijetnja od potpunog rata. Izrael je rekao da su njegovi zrakoplovi u noći na četvrtak gađali jug Libanona.

'Desetljećima je Hezbollah naoružavao domove civila, kopao tunele ispod njih i koristio civile kao živi štit – pretvorivši južni Libanon u ratnu zonu', piše u priopćenju u kojem se naglašava da je cilj izraelske akcije osigurati siguran povratak Izraelaca na sjever zemlje, otkud ih je, zbog napada Hezbolaha, iseljeno oko 60.000.

Napadi na komunikacijsku opremu Hezbolaha su raširili strah diljem Libanona i neki su ljudi odbacili elektroničke uređaje zbog bojazni da u svojim džepovima zapravo nose bombe.