klimatske promjene

Voda u turističkom biseru Mediterana preslana za piće: 'Nije ni za kuhanje'

27.08.2024 u 18:57

Bionic
Reading

Voda iz slavine u dijelovima španjolskog turističkog odredišta sada je toliko slana da se više ne može piti, a stanovnici i posjetitelji moraju stajati u redu za flaširanu vodu ili vodu iz spremnika dok se regija bori s ozbiljnom i dugotrajnom sušom

Nekoliko gradova Costa Blance, koja se proteže na više od 160 kilometara mediteranske obale u španjolskoj jugoistočnoj pokrajini Alicante, pogođeno je jer je nestašica kiše smanjila izvore podzemne vode na koje se oslanjaju. Kako je razina podzemne vode pala, stvorilo se prostora za prodiranje morske vode, zagađujući vodu za piće.

Problem traje mjesecima. U ožujku je regionalni upravitelj vodoopskrbe, uključujući i sliv rijeke Júcar, proglasio 'iznimnu situaciju izvanredne suše' u dijelovima Alicantea. Kriza se pogoršala tijekom ljeta, jer priljev turista povećava potražnju za vodom, kako za piće tako i za rekreaciju, javlja CNN. Postoji oko 38.000 bazena u regiji, otprilike jedan na svakih pet stanovnika, izvijestio je Reuters, pozivajući se na Nacionalni institut za statistiku.

U općini Teulada-Moraira, čija se populacija od oko 12.000 stanovnika u ljetnim mjesecima upeterostruči, lokalne su vlasti u kolovozu proglasile vodu iz slavine neprikladnom za konzumaciju, nakon mjeseci porasta razine soli. U lipnju je tamo otkrivena razina soli 10 puta veća od uobičajene. Lokalne vlasti sada su postavile spremnike pitke vode na mjestima distribucije, a dopušteno je uzeti do 20 litara tjedno po osobi.

U obližnjem El Poble Nou de Benitatxellu, vlasti su u lipnju objavile da se grad nalazi u 'vrlo ozbiljnoj situaciji' s visokom razinom soli u pitkoj vodi 'nakon dvije godine s manjkom oborina'. Ovog je mjeseca gradonačelnik proglasio vodu iz slavine nepitkom i savjetovao ljudima da je ne piju i ne koriste za kuhanje i pripremu hrane. Vlasti trenutno stanovništvu dijele besplatnu vodu u bocama.

'Ova će se situacija nastaviti sve dok se vremenski uvjeti ne promijene i omoguće ponovno punjenje vodonosnika ili kada se smanje velike potrebe za vodom tijekom ljeta', rekao je gradonačelnik Miguel Ángel García Buigues sredinom kolovoza

Malo je vjerojatno da će doći do olakšanja u idućih nekoliko tjedana. Kratkoročno, nema prognoze za veću kišu, rekao je José Ángel Núñez Mora, klimatolog u AEMET-u, španjolskoj nacionalnoj meteorološkoj službi, za CNN. Čak i kad padne, bit će potrebna velika količina oborine za obnavljanje vodnih resursa.

U Marini Alta, regiji Alicante gdje se nalaze pogođeni gradovi, palo je manje od četvrtine onoga što bi se inače očekivalo. Neuobičajena vrućina također je pridonijela krizi, kao primjer 'složenih ekstrema', koji postaju sve češći zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek, dodao je Núñez Mora.