šokantne snimke

Vojni regruteri u agresivnoj akciji: Izvlače mlade Ukrajince iz klubova, teretana, trgovina

13.10.2024 u 21:13

Bionic
Reading

Ukrajinski vojni regruteri pokrenuli su agresivne akcije u javnim prostorima, uključujući restorane, trgovačke centre i koncerte, u nastojanju da popune redove svoje vojske, uslijed značajnih gubitaka i umora među vojnicima. Tijekom vikenda, muškarci su pritvarani i prisilno regrutirani u vojsku, što je izazvalo oštre reakcije javnosti

Jedan incident dogodio se ispred Palače sportova u Kijevu, tijekom koncerta popularnog ukrajinskog benda Okean Elzy, kada je muškarac pokušao pobjeći od policije, ali su ga tri policajca odvela prema regrutnom stolu. Incident su zabilježile žene iz publike, koje su prosvjedovale protiv postupanja policije, nazivajući ga sramotnim, piše The Telegraph.

Slične akcije viđene su u trgovačkom centru Goodwine i restoranu Avalon, gdje su regruteri provjeravali identifikacijske dokumente muškaraca, a oni koji nisu imali ispravne papire ili su odbili pokazati dokumente, prisilno su odvedeni.

Pooštrene mjere mobilizacije

Prema ukrajinskom zakonu, svi muškarci između 25 i 60 godina ispunjavaju uvjete za vojnu službu, a od početka rata pooštrene su mjere mobilizacije. Ukrajinske vlasti snizile su minimalnu dob za mobilizaciju s 27 na 25 godina te uvele strože kazne za izbjegavanje vojnog roka. Također su se koristili praksom mobilizacije zatvorske populacije, slijedeći ruski primjer.

Zbog velikih gubitaka na obje strane, regrutacija u Ukrajini postaje sve teža, a zapadni analitičari procjenjuju da su ruski gubici premašili 650.000 vojnika. Procjene ukrajinskih gubitaka nisu službeno objavljene, ali se vjeruje da su znatno manji.

'Karta u jednom smjeru'

Mobilizacija se sve više doživljava kao "karta u jednom smjeru", gdje jedini izlaz iz vojske dolazi u obliku smrti ili teškog invaliditeta, što izaziva strah i otpor među potencijalnim regrutima.

Uz to, mnogi muškarci očajnički pokušavaju izbjeći mobilizaciju, što je dovelo do tragičnih posljedica. Državna granična služba izvijestila je u travnju da je najmanje 30 muškaraca poginulo pokušavajući ilegalno napustiti zemlju, najčešće utapanjem ili smrzavanjem dok su pokušavali prijeći rijeke ili planinske prijevoje.

Dok se sukobi nastavljaju, ukrajinske vlasti istražuju i navodna ubojstva devet ukrajinskih zarobljenika u ruskoj regiji Kursk, koji su navodno bili skinuti do gola prije nego što su strijeljani.