upaljen meteoalarm

Vraća se pravo ljeto, ali neće svugdje biti bajno: Evo gdje bi moglo biti žestokog nevremena

21.08.2024 u 08:38

Bionic
Reading

DHMZ je za danas najavio djelomice sunčano vrijeme, ali i pljuskove, osobito poslijepodne u unutrašnjosti. Ujutro lokalno na kopnu magla. Vjetar slab do umjeren sjeverni, sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu i umjeren jugozapadni te bura, navečer jaka, ponajprije podno Velebita. Najviša temperatura uglavnom će se kretati od 26 do 31 °C

Ipak, danas završavaju nestabilne vremenske prilike, no i dalje se očekuju povremeni izraženiji pljuskovi s grmljavinom, naročito u večernjim satima na Jadranu, uz lokalno jaku buru, objavio je HRT u svojoj vremenskoj prognozi.

Bura će nastaviti puhati i tijekom četvrtka u prijepodnevnim satima, što će malo rashladiti more, ali također donijeti razvedravanje pa će danju opet prevladavati vrućine, kako na Jadranu tako i u većini kopnenih područja. Ipak, jutra će biti nešto svježija u odnosu na prethodna, a ponegdje je moguća i magla.

Pred kraj tjedna ponovno raste vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, no srećom, neće biti toliko intenzivni kao oni koji su mogući u srijedu poslijepodne.

Novi rekord padalina u Zagrebu

Početak tjedna obilježile su obilne oborine koje su uzrokovale lokalne poplave, osobito u noći s ponedjeljka na utorak. Prema podacima DHMZ-a, najviše kiše palo je u Modrušu kraj Josipdola - čak 123 litre po četvornom metru, dok je u zagrebačkom Maksimiru izmjereno 90 litara, što je novi rekord za dnevnu količinu oborina na toj postaji u kolovozu. Ova mjerenja datiraju još od 1949. godine!

Srijeda će i dalje biti nestabilna. U Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje se djelomično sunčano vrijeme uz povremenu kišu, pretežno u obliku pljuskova s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, s jutarnjim temperaturama od 17 do 20 °C, a poslijepodnevnim od 28 do 31 °C.

Slično razmjerno toplo i ponegdje maglovito jutro očekuje se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će dan biti promjenjiv, vrlo topao i sparan, unatoč prisutnosti osjetnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Mjestimično će se još javljati pljuskovi i grmljavina, uglavnom u poslijepodnevnim satima.

DHMZ oglasio Meteoalarm

Upozorenja na obilnije pljuskove s grmljavinom vrijede i za Gorsku Hrvatsku, gdje će ujutro biti mjestimične magle, ali i za sunčaniji sjeverni Jadran, gdje će navečer zapuhati jaka, ponegdje i olujna bura. Jutarnje temperature će se kretati između 15 i 20 °C, dok će uz obalu biti između 20 i 23 °C, a poslijepodnevne temperature će doseći 29 do 31 °C, u gorju 23 do 26 °C.

Na jugu Hrvatske će prevladavati sunčano i većinom vruće vrijeme, iako će na srednjem Jadranu, nakon tople noći, još uvijek postojati mogućnost lokalnih pljuskova, prvenstveno u unutrašnjosti Dalmacije. Dnevni maestral će navečer zamijeniti bura.

I na krajnjem jugu Hrvatske očekuje se slično, s dnevnim maestralom, umjereno valovitim morem, te večernjom burom. Bit će pretežno sunčano, ali unutrašnjost i dalje neće biti potpuno stabilna, pa se poslijepodne očekuju lokalni pljuskovi.

Ostatak tjedna vruć

U ostatku tjedna vrijeme će biti sunčanije, s čestim vrućinama. Na Jadranu će prevladavati sunčano i vedro, uz tople noći i vruće dane, te povremeno umjeren maestral, dok će još u četvrtak ujutro biti lokalno jake bure s olujnim udarima, posebno podno Velebita.

U unutrašnjosti će se do vikenda povećavati količina sunčanih razdoblja, uz ponovno povećanje dnevnih temperatura, koje će sve češće dosezati vruće vrijednosti, unatoč svježijim, ponegdje i maglovitim jutrima.