SLUČAJ KOD ŽUPANJE

Vratila se afrička svinjska kuga: 'Eutanazija je izvršena prije pola sata'

12.07.2024 u 17:15

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Josip Dabro u petak je u Vukovaru potvrdio kako je nešto više od pola godine nakon smirivanja epidemije u Slavoniji zabilježen novi slučaj afričke svinjske kuge

'Pristupili smo izlasku na teren zajedno s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Bitno je naglasiti da se objekt nalazi u zoni IV. kategorije, nije u naseljenom mjestu već u šumi Spačva. Više od tri kilometra u okolici nema niti jednog gospodarstva. Na imanju se nalazila 81 svinja autohtone pasmine mangulica. Objekt je u zoni zaštite, a zona nadziranja će obuhvatiti naselja Andrijaševce, Cenu, Privlaku, Otok, Bošnjaci', rekao je Dabro.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 369 farmi, od kojih je jedna velika farma s više od 10 tisuća svinja, dodao je ministar, te izrazio nadu da se epidemija neće proširiti.

'Što se tiče samog objekta obitelji Kadić, tu će biti eutanazija. Pratit ćemo u narednih nekoliko dana hoće li biti nekoliko simptoma. Konzultirao sam se i s doktorima s Veterinarskog fakulteta, dat ćemo sve od sebe, možda je ovo isključiv slučaj jer je blizu šume. Sumnja je da je proizašlo i uzrokovano od divljih svinja. Ne možemo prejudicirati ništa što će se dogoditi u narednih nekoliko dana. U svakom slučaju Ministarstvo poziva da se u slučaju bilo kog uginuća uzgajivači jave, kako se zaraza ne bi proširila', rekao je Dabro.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Mladen Pavić potom je ispravio Dabru i rekao kako je eutanazija već izvršena prije pola sata.