BURA REAKCIJA

Vulin zbog Orepićeve izjave Hrvatsku usporedio s NDH

14.08.2016 u 20:10

Bionic
Reading

Izjava Mostova ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da bi, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru pala ispod 30 posto i izgubila pravo na dvojezične natpise, izazvala je buru reakcija

Ministra su naizjavu potaknula, kako je rekao, 'prozivanja desnice' zbog provjera prebivališta i brisanja navodnih fiktivnih stanovnika s biračkih popisa.

Reagirali su bivši SDP-ov ministar Arsen Bauk, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin

'Popis stanovništva koji je, kako kaže Penava, uveo kaos i nered, provela je vlada na čijem je čelu bila počasna građanka Vukovara Jadranka Kosor. A u čijem su sastavu bili glavni tajnik HDZ-a Jandroković, Božinović, Bačić, Milinović i čiji je državni tajnik bio Andrej Plenković. Prema tome, za sve što se tiče popisa stanovništva koji je bio temelj za uvođenje dvojezičnosti, neka se obrati njima', navodi Arsen Bauk.

'Ne želimo sudjelovati u loptanju HDZ-a i Mosta za naklonost desnih glasača s temom ćirilice, u čemu im sekundira i Vulin iz Srbije. Postavlja se pitanje zbog čega je onda Karamarko otišao ako HDZ nastavlja s antimanjinskom retorikom. Ispada, Karamarko otišao, Karamarkići ostali', zaključuje Bauk.

U otvorenom pismu Pupovac napominje kako je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić više puta optužio cijelu jednu manjinu da manipulira prijavom prebivališta, a takve optužbe, kaže čelnik SNV-a, srpsku manjinu ne samo da zabrinjavaju, nego i straše.

Orepić je odgovorio Pupovcu na Facebooku. Poručio je da su lažnim prebivalištima mnogi manipulirali te da je vrijeme da se s tim prestane. Dodao je da uspostavljanje reda na ovom, kao i na bilo kojem drugom području funkcioniranja države, ne smije doći u pitanje bez obzira na to hoće li to ugroziti bilo čije pojedinačne ili skupne materijalne i političke interese.


Javnosti se obratio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Prozvao je Milanovićevu vladu da je ignorirala njihove argumente i zahtjeve da se ponovno provede popis stanovništva u Vukovaru te provjere fiktivna prebivališta.

'Koliko god malo Srba živjelo u Hrvatskoj, izgleda da ih je previše za Vladu RH. Koliko god da je malo Srba ostalo, oni su i dalje problem', smatra Vulin.

Dodao je kako je ovo najava rasnih zakona kakve je imala Nezavisna Država Hrvatska.

U obranu ministra Orepića stao je Božo Petrov koji priželjkuje novi popis stanovništva u Vukovaru.

'Ja u ovom trenutku mogu čestitati gospodinu Orepiću na onome što radi kroz Ministarstvo unutarnjih poslova jer policija provodi zakon RH. Žao mi je što se svaka stvar pokušava ispolitizirati u trenutku. Kad se ista akcija provodila i u dalmatinskom zaleđu i u Zagrebu, o tome ništa nitko nije govorio. Danas, kad se to isto provodi u nekom drugom kraju Hrvatske, kao Vukovaru, javljaju se neki koji pokušavaju steći na tome političke bodove. Tu nema političkih bodova, provodi se zakon, koji se mora provoditi na cijelom teritoriju RH, rekao je Petrov za RTL Danas.

'Popis stanovištva pravljen je 2011. U međuvremenu se situacija mijenja. Ukoliko dođe do situacije u kojoj se to dramatično promijenilo, ili iziskuje novi popis stanovništva, ne vidim razlog zašto se ne bi radio novi popis stanovništva. Ali radi ovoga slučaja, nazivati gdina. Orepića različitim imenima, govoriti da on govori opasne stvari, mislim da je neutemeljeno' zaključio je Petrov.