pet sati divnih pogleda

Za samo 8 eura: Otvorena ljetna ruta kroz Hrvatsku, Italiju i Sloveniju

28.05.2024 u 08:41

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za europskom željezničkom avanturom ovog ljeta, Slovenske željeznice lansirale su novu rutu koja bi vam se mogla svidjeti

Ruta je savršena za vikend putovanje kroz tri europske zemlje - Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, piše Euronews. Vlak prolazi kroz tri zemlje i osam mjesta i gradova u tek dva sata. Riječ je o novoj verziji petosatne rute koja je zatvorena prije više od 30 godina, ali je ponovno oživljena za ljetne mjesece do 30. rujna 2024. Nova ruta, kojom upravljaju Slovenske željeznice, slijedi željezničku prugu koja je prvi put izgrađena prije više od 150 godina za vrijeme Austro-Ugarskog carstva.

Putovanje će jedva utjecati na vaš budžet jer ulaznice stoje od 8 € u jednom smjeru. Vlak polazi iz sjeveroistočnog talijanskog lučkog grada Trsta, elegantne konfekcije palača na obali i secesijskih kafića. Ruta zatim vodi putnike preko granice u Sloveniju gdje zaustavlja na četiri postaje - Sežana, Divača, Pivka i Ilirska Bistrica.

Idealno za ljubitelje biciklizma

Ako volite biciklizam, svakako svratite u Ilirsku Bistricu. Posjetitelji mogu unajmiti e-bicikle i voziti se šumovitim stazama ovog područja nad kojima se pruža pogled na vrhove prekrivene snijegom. Vlak zatim prelazi u Hrvatsku gdje se zaustavlja u Šapjanama i Opatiji Matulji prije nego što se zaustavi na konačnom odredištu, Rijeci.

Slijetanjem na relaciji Opatija-Matulji, putnici mogu prenoćiti u susjednom opatijskom ljetovalištu rokoko vila i velebnih hotela s pogledom na svjetlucavi Jadran, piše Euronews. Rijeka je još jedan lučki grad šetališta s palačama iz habsburškog doba i kazalištem iz 19. stoljeća koje je dekorirao Gustav Klimt.

Vlakovi voze svakodnevno u oba smjera do 30. rujna 2024.

Linija polazi sa stanice Villa Opicina u predgrađu Trsta u 7.50 sati. U Ilirskoj Bistrici zaustavlja se u 8.54, a u Rijeku stiže u 9.54. U drugom smjeru vlak polazi iz Rijeke u 18.25 sati i dolazi u Villu Opicina u 20.40 sati.

Pojedinačne karte za odrasle za cijelo putovanje kreću se od 8 €, ali možete kupiti i pojedinačne karte za svaku dionicu putovanja ako planirate uskočiti i iskrcati. Usluga trenutno radi do 30. rujna, ali se operateri nadaju da će ruta u budućnosti postati trajna.