IZBJEGLICE U ZAGREB

Za tjedan dana zatvara se kamp u Slavonskom Brodu

07.04.2016 u 16:00

  • +10

Slavonski Brod - Ministar Ostojić objavio kako je zimski tranzitni kamp za izbjeglice spreman

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon zatvaranja balkanske rute zatvara se i izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu, doznaje tportal. Kamp će biti zatvoren za tjedan dana, a što će točno biti s izbjeglicama koje se nalaze u njemu, ali i svim volonterima te samim kampom, još nije jasno

Da se zatvara kamp u Slavonskom Brodu, izvijestila je o tome na svojim internetskim stranicama i Inicijativa Dobrodošli.

Naime, Hrvatski crveni križ na sastanku s MUP-om i drugim službama službeno je izviješten da se 15. travnja zatvara Zimski prihvatno-tranzitni centar u Slavonskom Brodu.

Detalji o samom zatvaranju nisu poznati, no kako doznajemo, od 106 izbjeglica koji se trenutno nalaze u kampu, oni koji zatraže azil vjerojatno će u hotel Porin u zagrebačkim Dugavama, a oni koji ga ne zatraže ići će u Ježevo.

Odluka o zatvaranju kampa, kažu iz Inicijative Dobrodošli, nenadana je jer su se posljednjih dana poticale aktivnosti te su se iz stožera odobravali veći planovi i nabave za sektore. Međutim, zatvaranje kampa još u veljači najavio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Podsjetimo, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač objavio je u utorak da će Hrvatska iz Turske primiti manje od 500 izbjeglica u sklopu dogovora između Europske unije i Turske koji je stupio na snagu u ponedjeljak.

Turska se dogovorila s EU-om da preuzme sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU.

Hrvatska bi trebala primiti ukupno 1600 izbjeglica iz dva programa - premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja (Turske, Jordana) u EU.

Nekoliko članica EU-a već je počelo s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. U Njemačku je poslano 78 Sirijaca, 11 u Finsku, a prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku.