eu tjedan mentalnog zdravlja

Zagrebačke fontane će u srijedu zasvijetliti zeleno

23.05.2023 u 08:28

Bionic
Reading

Zagrebačke fontane će u srijedu 24. svibnja 2023. zasvijetliti zeleno i projicirati zelenu vrpcu na vodoskocima kao međunarodni simbol svjesnosti o mentalnom zdravlju

Brojne udruge i institucije će u sklopu Europskog tjedna mentalnog zdravlja diljem Hrvatske organizirati niz događaja i aktivnosti posvećenih mentalnom zdravlju – stručna predavanja, radionice i panel diskusije. Kontinuirano obilježavanje svibnja kao mjeseca podizanja svijesti o mentalnom zdravlju i uvođenje inicijativa poput Europskog tjedna mentalnog zdravlja pokazatelj je rastućeg javnog prepoznavanja važnosti mentalnog zdravlja.

Ove se godine Europski tjedan mentalnog zdravlja obilježava od 22. do 28. svibnja, a tema je 'zajednica'. Podizanjem svijesti i razumijevanja problema mentalnog zdravlja možemo smanjiti stigmu i diskriminaciju te potaknuti pojedince da potraže pomoć i podršku kada je to potrebno.

'U Republici Hrvatskoj želimo promovirati i uspostaviti Europski tjedan mentalnog zdravlja kao godišnju paneuropsku kampanju koja doprinosi podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu. Ključno je prepoznati kako je mentalno zdravlje dio općeg zdravlja i neizostavno ga je potrebno održavati, potpuno isto kao i tjelesno zdravlje. Želimo istaknuti koliko je važno podržavati jedni druge, dijeliti svoje iskustvo i razgovarati o mentalnom zdravlju bez stigme i predrasuda. Samo zajedno možemo izgraditi zdravije društvo koje brine o dobrobiti svih svojih članova', priopćili su iz Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje.