Konobari i barmeni, kuhari, recepcionisti i pomoćni radnici u kuhinji najtraženija su sezonska zanimanja, a Istarska, Splitsko – dalmatinska i Dubrovačko – neretvanska županija područja gdje je najlakše naći posao u turizmu
Prvi oglasi za sezonce na portalu MojPosao zabilježeni su još sredinom siječnja, a vrhunac zapošljavanja očekuje se u travnju i svibnju. Opće je poznata činjenica da mnogim poslodavcima, zbog rada vikendom i praznicima, odgovara zaposliti radnike iz drugih županija, čak i ako im trebaju osigurati smještaj i hranu.
Kada je u pitanju kontinentalni dio Hrvatske najviše sezonaca, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dolazi iz Slavonije. Lokalno stanovništvo iz Istre i Dalmacije, zbog prosječno višeg stupnja obrazovanja, oklijeva prihvatiti (niže) plaćene poslove u mjestu prebivališta za koje se traže kvalificirani radnici. To otvara prostor za tražitelje posla iz ostalih dijelova Hrvatske.
Vjerojatno najbitniji razlog zbog kojeg su Slavonci spremni preseliti zbog posla, uz onaj očiti da posla u Slavoniji nema dovoljno, je visina prosječne neto plaće.
Podaci servisa MojaPlaća.hr pokazuju da su, unatrag godinu dana, konobari na Jadranu bili 30 posto više plaćeni od konobara u Slavoniji. Kuhari su imali 35 posto višu plaću, a pomoćni radnici u kuhinji 28 posto višu prosječnu neto plaću. Ako se uzme u obzir da dobar dio sezonskih radnika ima osigurane smještaj i prehranu, a napojnice su za većinu zanimanja česta praksa, računica je više nego očita.
Među natječajima za posao na Jadranu koji su oglašeni u slavonskim županijama izdvajamo sljedeće: Tvrtka Nautika iz Dubrovnika za restoran Dubravka traži barmena, konobara, samostalnog kuhara, pomoćnog kuhara i pizza majstora (m/ž). Svi poslovi su na određeno vrijeme. Poslodavac traži prethodno radno iskustvo, a idealni kandidati su brze, ljubazne, odgovorne, organizirane i komunikativne osobe spremne na timski rad.
Marina Hramina za restoran Butina traži kuhara, pomoćnog kuhara/ slastičara, čistačicu i konobara (m/ž). Poslodavac osigurava smještaj i prehranu te pruža mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa. Za sve poslove poželjno je prethodno radno iskustvo. Kandidati koji zadovoljavaju uvjete, i opravdati će ih kroz rad, imaju mogućnost dodatnog školovanja za daljnje kulinarsko usavršavanje.
Ukoliko upravo tražite sezonski posao i ne isključujete mogućnost privremenog preseljenja, trenutno je više od 200 otvorenih natječaja za rad u turizmu i ugostiteljstvu na portalu MojPosao