održana konferencija

Zajednica povratnika: Staviti izvan snage Erdutski sporazum

08.06.2024 u 14:53

Bionic
Reading

Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja u subotu je, na svojoj 4. konferenciji, donijela nekoliko zaključaka koji su upućeni hrvatskoj Vladi, među njima i da se izvan snage stavi Erdutski sporazum, potpisan u studenom 1995., između predstavnika Vlade i lokalne srpske zajednice.

„Predlažemo da Vlada donese Odluku o stavljanju izvan snage Erdutskog sporazuma jer je u cijelosti konzumiran u roku na koji je i donesen“, priopćila je Zajednica sa tematske konferencije „Vaša sudbina je u vašim rukama“ posvećene povijesnom dolasku predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana u Vukovar, 8. lipnja 1997.

Vlada je pozvana i da razmotri mogućnost donošenja cjelovitog zakona o naknadi ratne štete hrvatskim prognanicima i stradalnicima Domovinskog rata na temelju prijedloga iznesenih na konferenciji.

S konferencije je upućen poziv da se izvan snage stavi odluku o privremenoj međudržavnoj granici koja se proteže sredinom Dunava, a koju je u vrijeme mirne reintegracije donio general Klein, privremeni upravitelj te da se odmah pokrene rad međudržavne komisije za granice između Republike Srbije i Republike Hrvatske, temeljem Sporazuma o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i RH iz 1996.

„A ako druga strana bude opstruirala nastojanja hrvatske strane, posegnuti za međunarodnom arbitražom“, poručuje Zajednica.

Zajednica povratnika podsjeća da se 1. srpnja ove godine navršava 30 godina od kako je 1. srpnja 1994. godine započela blokadu kontrolnih točaka međunarodnih zaštitnih vojnih snaga UNPROFOR čime je, ističe, snažno utjecala na promjenu međunarodne politike prema Hrvatskoj i promjenu mandata snaga UN-a koji je završio mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.

Tu će obljetnicu obilježiti tematskom tribinom u Osijeku, pa konferencija predlaže Vladi da preuzme pokroviteljstvo nad njenom organizacijom.

Na konferenciji su, kao izaslanici premijera, predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja te ministra vanjskih poslova sudjelovali državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović, saborski zastupnik Nikola Mažar, Ivica Akmadža i Vanda Babić Galić.

sve osim nogometa

Učitavanje...