hibridne operacije

Zastrašivanje, palež, eksplozije: Evolucija ruskoga tajnog rata protiv NATO-a

11.07.2024 u 20:12

Bionic
Reading

Rusija vodi opsežnu diverzantsku kampanju protiv NATO-a i saveznika već više od šest mjeseci

Cilj je ometanje linija opskrbe Ukrajine oružjem i zastrašivanje donositelja odluka koji je podržavaju. Sigurnosni dužnosnici diljem Europe upozoravaju da se ova prijetnja sve više širi, pri čemu ruski agenti angažiraju lokalne amatere za izvođenje rizičnih i teško dokazivih zločina, piše CNN. NATO bilježi 'eskalaciju bez presedana i širenje ruskog hibridnog ratovanja', uključujući fizičku sabotažu opskrbnih linija kojima se šalje oružje za Ukrajinu - od proizvodnje i skladištenja do isporuke. Prema NATO-u, ovo je 'odvažna' ruska operacija s ciljem zastrašivanja saveznika.

Rusija je odbacila te tvrdnje kao neutemeljene, no pitanje ruskih sabotaža i hibridnog ratovanja na dnevnom je redu sastanka NATO-a povodom obilježavanja 75. godišnjice u Washingtonu, a koji je započeo u utorak. Međutim nejasno je kako će države članice reagirati na ono što analitičari nazivaju 'ratom u sjeni' Kremlja. Nedavna uhićenja otkrivaju ad hoc i nespretnu izvedbu ruskih obavještajnih operacija od početka rata u Ukrajini. Prošle godine tako je uhićeno 14 Ukrajinaca, kao i dva Bjelorusa, u Poljskoj pod sumnjom da su radili za rusku obavještajnu službu.

Jedan od Ukrajinaca, Maksim L. (24), osuđen je na šest godina zatvora jer je primao zadatke od ruskog voditelja, Andrzeja, kojeg nikada nije fizički sreo, ali s kojim je komunicirao putem Telegrama u veljači 2023. Andrzej mu je prvo platio sedam dolara u digitalnim valutama za ispisivanje antiratnih grafita, no zadaci su ubrzo postali veći i mračniji.

Od grafita za sedam dolara u kriptu do snimanja obuke vojske

U razgovoru za CNN, Maksim je iz zatvora u Lublinu rekao da je otišao iz Ukrajine u Poljsku u pokušaju da pobjegne od nezaposlenosti i siromaštva. 'Novac mi je bio prijeko potreban', rekao je o poslu koji mu je ponudio Andrzej. Izjavio da ne osjeća obavezu boriti se za Ukrajinu nakon ruske invazije 2022. godine, rekavši: 'Ta zemlja nikada nije učinila ništa za mene. Ne vjerujem da samo zato što ste rođeni u određenoj zemlji morate ići u rat za nju.'

Andrzej je Maksimu počeo slati lokacije na koje je trebao postaviti nadzorne kamere duž željezničke pruge u blizini pograničnog mjesta Medyka, kroz koje ide vojna i humanitarna pomoć Ukrajini. 'Nisam mislio da bi išta od toga moglo uzrokovati stvarnu štetu. Činilo se tako beznačajno', rekao je Maksim. Andrzej ga je kasnije zamolio da zapali ogradu prijevozničke tvrtke u ukrajinskom vlasništvu u gradu Biala Podlaska, za što je Maksim rekao da je to lažirao. Maksim je polako shvatio da je Andrzej ruski agent kada mu je rečeno da postavi kamere ispred baze u kojoj je Poljska obučavala ukrajinske vojnike.

Niz incidenata - zabrinutost zbog ruske infiltracije

Poljski agenti uhitili su Maksima nakon višetjednog nadzora. Uslijedila su brojna druga uhićenja, što je učinilo ovu rusku operaciju njihovim najvećim poznatim špijunskim pothvatom u Poljskoj u posljednje vrijeme, izazvavši zabrinutost u Varšavi o opsegu infiltracije Moskve. Osim toga, u Poljskoj su uhićeni drugi pojedinci zbog sumnje da su vršili vrbovanje za Wagner, podmetali požare i planirali atentat na ukrajinskog predsjednika. Ovi incidenti pridružuju se nizu sličnih događaja diljem Europe ukazujući na široku ambiciju operacija Moskve, uključujući požar koji je pogodio najveći poljski trgovački centar te hakiranje i prekid željezničkog prometa u Češkoj.

Prošlog mjeseca sumnjivi požar izbio je u tvornici metala u blizini Berlina, a u njoj se proizvodi oprema namijenjena vojnoj industriji. Potom je uhićen 26-godišnji proruski nastrojen Ukrajinac nakon što je aktivirao bombu ručne izrade u blizini pariške zračne luke Charles de Gaulle.

U ožujku je požar u skladištu u istočnom Londonu doveo do toga da je metropolitanska policija optužila dvojicu muškaraca za njegovo podmetanje i pomaganje stranoj obavještajnoj službi, odnosno Rusiji. Iako nisu svi incidenti bili povezani s ruskim obavještajnim službama, zajednička im je bila očita umiješanost amatera ili sitnih kriminalaca s ciljem sijanja straha ili poremećaja.

Ruske sabotaže su opasna igra

Visoki dužnosnik NATO-a opisao je ruske sabotaže u državama NATO-a kao 'prilično opasnu igru'. Takve akcije se ipak nalaze ispod praga nužnog za pokretanje klauzule o kolektivnoj obrani NATO-a iz članka 5. Dužnosnik je primijetio da je invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu pokazala da on ne dobiva uvijek dobre vojne savjete. Rusija je razvila cijelu lepezu hibridnih operacija, dodao je dužnosnik, te se one kreću od sofisticiranih aktivnosti u Europi, koje koštaju do 400.000 eura, do angažiranja nasilnika za nekoliko tisuća eura na drugim lokacijama.

Slična prijetnja na granici Rusije i NATO-a u Estoniji eskalirala je u posljednje vrijeme. U veljači je uhićeno 10 osoba osumnjičenih da su ruski agenti nakon vandalizma nad automobilom estonskog ministra unutarnjih poslova. Estonski dužnosnici tvrde da je to vrhunac višegodišnje kampanje Moskve u pokušaju destabilizacije male NATO-ve saveznice, čijih oko 20 posto od 1,3 milijuna stanovnika govori ruski.

Posljednjih mjeseci zabilježeni su incidenti poput ometanja GPS-a, što je sprječavalo slijetanje civilnih zrakoplova, te nestanak plutača koje označavaju dio ruske granice s Estonijom, nakon kratkog poziva iz Moskve za ponovnom procjenom pomorskih granica. Glasnogovornik estonske unutarnje sigurnosne službe KAPO, Harrys Puusepp, izjavio je da su ruske aktivnosti u porastu s više od 10 uhićenih osoba uključenih u hibridne aktivnosti protiv estonske sigurnosti. Puusepp je upozorio da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do agresivnije ruske taktike u baltičkim zemljama, s obzirom na to da Moskva ima resurse za vođenje rata na više frontova.

  • +11
Veliki šoping centar u Varšavi izgorio je u svibnju ove godine Izvor: Profimedia / Autor: social media / WillWest News / Profimedia