izbori u sdp-u

Hajdaš Dončić i Paunović idu u drugi krug: Izabrano Predsjedništvo i potpredsjednici stranke

14.09.2024 u 19:00

Bionic
Reading

Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović kandidati su između kojih će članovi SDP-a birati novog predsjednika stranke u drugom krugu izbora sljedeću subotu. U prvom krugu SDP-ovci su izabrali članove Predsjedništva i Glavnog odbora, a izbore je obilježila mala izlaznost

23.10 Dok će se čelna osoba SDP-a birati sljedeću subotu u drugom krugu, članovi stranke izabrali su danas 17 članova Predsjedništva, među kojima i četvero potpredsjednika. Novi potpredsjednici SDP-a postali su europarlamentarka i dosadašnja potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan, saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i dosadašnji potpredsjednik stranke Ranko Ostojić. <<Cijeli članak>>

20.50 Predsjednik SDP-a bit će izabran u drugom krugu unutarstranačkih izbora sljedeće subote, rezultati su današnjih izbora u SDP-u. Članovi SDP-a moći će birati između dosadašnjeg potpredsjednika stranke Siniše Hajdaša Dončića, koji je u prvom krugu osvojio najviše glasova (48,78 posto), te gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića (20,65 posto).

Na izborima za predsjednika, prema podacima Središnje izborne komisije glasalo je 8.588 članova, od njih 21.657.

Odmah nakon objave rezultata izjavu je dao Siniša Hajdaš Dončić. 'Čestitam gospodinu Paunoviću na ulasku u drugi krug. Veselim se novoj izbornoj utakmici, to mi nije strano. Smatram da energijom znanjem i iskustvom mogu voditi SDP do pobjede. SDP prvi, a ne drugi', kratko je poručio.

Upitan ima li neku poruku za Paunovića, s kojim će se sučeliti u drugom krugu, kazao je da nema, dodavši da se nada boljoj izlaznosti.

Mirando Mrsić, Mladen Kešer i Sonja Major nisu uspjeli osvojiti dovoljno glasova da uđu u drugi krug. I Mrsić i Kešer su u izjavama nakon objave rezultata pozvali članove da u drugom krugu glasaju za Zorana Paunovića.

'Hajdaš Dončić nije budućnost SDP-a nego povratak na staro', poručio je Mrsić.

Sonja Major nije se opredijelila za nijednog kandidata u drugom krugu. 'Neću se izjašnjavati, želim da u ovoj utakmici kolege i dalje govore o socijaldemokratskom programu i nadam se da će sve o čemu smo govorili, da će se pridržavati', poručila je.

  • +12
Doček rezultata u SDP-u Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

20.22 Još uvijek se čekaju rezultati izbora u SDP-u. Prema neslužbenim informacijama, u utrci za predsjednika stranke najviše glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić, no još nije poznato da li je osvojio više od 50 posto glasova, što bi mu donijelo pobjedu u prvom krugu.

19.59 U stranci se okupila tek nekolicina članova stranke, među njima i dio kandidata za predsjednika stranke - Sanja Major, Mirando Mrsić i Mladen Kešer.

19.16 Rezultati izbora u SDP-u trebalo bi biti poznati oko 20 sati. Točno u 18 zatvorena su birališta, a do sada je obrađeno nešto više od 70 posto glasova.

Izvori iz vrha stranke kažu kako je "izlaznost bila poražavajuća", javlja N1.

Oko 22.000 članova SDP-a s pravom glasa pozvano je u subotu da u svojim stranačkim organizacijama izađu na birališta i izaberu novo vodstvo. Glasalo se za članove Glavnog odbora, Predsjedništva, kao i za novog predsjednika ili predsjednicu stranke, a petero kandidata natječe se za tu poziciju.

Za nasljednika Peđe Grbina kandidirali su se: potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, bivši ministar rada Mirando Mrsić te aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić.

Glasalo se na 267 biračkih mjesta. Osim predsjednika stranke, SDP-ovci su birali i 103 člana Glavnog odbora i 17 članova Predsjedništva, od kojih četiri kandidata s najviše glasova postaju potpredsjednici, i to dvije žene i dva muškarca. Predsjedništvo se bira po regionalnom ključu, po 2 iz svake regije od sveukupno šest regija. Vodi se računa da u Predsjedništvo uđe i 1 osoba mlađa od 30 godina, dakle predstavnik Foruma mladih.

Najveća oporbena stranka, nakon što su je vodili Ivica Račan (17 godina), Zoran Milanović (9 godina), Davor Bernardić i Peđa Grbin (po četiri godine), izabrat će u subotu petog lidera ili lidericu.