Prema Savezu proizvođača piva i slada Češke, sve se više stanovnika te zemlje, zbog ekonomske krize, odlučuje smanjiti konzumiranje alkoholnih pića uključujući i pivo, prenosi agencija Anadolija
Tako je proizvodnja piva u Češkoj u prvih šest mjeseci ove godine smanjena za 2 posto, dok je potrošnja niža za 4 posto.
Međutim, u istom periodu prošle godine pivovare su zabilježile rast ukupne prodaje od 4,9 posto, a u samoj Češkoj je potražnja piva u prvih šest mjeseci 2012. godine povećana za 5,2 posto.
Prema dužnosnicima Saveza proizvođača piva i slada Češke, za najnoviji pad prometa krive su vremenske prilike, nakon što su 2009. i 2010. godine češke pivovare vodile borbu s ekonomskom krizom kada je proizvodnja piva smanjena za oko 15 posto.
Međutim, na ovogodišnji pad najviše je utjecalo hladno vrijeme u ožujku i u svibnju, poplave u lipnju, ali i pogoršani standard života građana.
Pivovare su najviše stradale tokom lipanjskih poplava jer je potražnja piva tada smanjena za 7,5 posto na godišnjem nivou.
S druge strane, podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za 2012. godinu pokazali da Česi prosječno popiju 16,6 litara alkohola godišnje.
Također, WHO je priopćio da su Česi i najveći konzumenti alkohola u Europi, s prosjekom od 16,6 litara alkohola godišnje, dok su do samo prije nekoliko godina to bili Rusi sa 18 litara.
U Češkoj se najčešće konzumira pivo, ali velikog udjela u godišnjem prosjeku imaju i žestoka pića, koja se obično ne piju u vidu koktela, već čista, kao na primjer šljivovica i beherovka.
Beherovka, češko nacionalno piće, sadrži arome cimeta i anisa, kao i 32 vrste ljekovitih biljaka. Premda se smatra ljekovitom i blagotvornom po digestivni trakt, ipak se najčešće konzumira zbog želje za opijanjem.
Istovremeno, Češki statistički ured je saopćio da su građani Češke dugi niz godina zbog ekonomske krize ograničili potrošnju većine prehrambenih proizvoda kao što su meso, mliječni proizvodi, voće i povrće, ali i alkohol i cigarete.
S druge strane, među malobrojnim proizvodima čija je potrošnja porasla u jeku krize su krumpir, ulje i mast.
Proizvođači hrane i trgovci tvrde da su ljudi uslijed ekonomske krize prinuđeni štedjeti na hrani, ali i ostalim luksuznim namirnicama.
Tako je njihova prosječna potrošnja izražena u vrijednosti alkohola na godišnjem nivou pala za 5,5 posto, dok je konzumiranje vina poraslo.
Također, Češki statistički ured je saopćio da je prosječna potrošnja cigareta po osobi u Češkoj prošle godine pala za 43 komada, na 2.028.