pobjednički plan

Zelenski u posjetu Vatikanu: 'Računamo na pomoć Svete Stolice u oslobađanju Ukrajinaca u zarobljeništvu'

11.10.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zamolio je u petak papu Franju tijekom sastanka u Vatikanu za pomoć u oslobađanju Ukrajinaca koje Rusija drži u zarobljeništvu

Zelenskij, koji obilazi glavne europske prijestolnice kako bi razgovarao o svom predloženom 'pobjedničkom planu' za rat s Rusijom, rekao je da je također pozvao Vatikan da sudjeluje na konferenciji o ratnim zarobljenicima, koja će se održati u Kanadi krajem ovog mjeseca.

'Računamo na pomoć Svete Stolice u oslobađanju Ukrajinaca koje Rusija drži u zarobljeništvu', rekao je Zelenskij u objavi na društvenim mrežama, dodajući da je to bila glavna tema njegova 35-minutnog razgovora s Papom.

Vatikan nije naveo pojedinosti o Papinom razgovoru sa Zelenskim, ali je rečeno da su na sljedećem sastanku ukrajinski čelnik i vatikanski glavni diplomat razgovarali o 'ratu... kao i načinima na koje bi ga se moglo privesti kraju'.

To je drugi susret Zelenskog i pape Franje u četiri mjeseca. Susreli su se i u lipnju na summitu G7 u južnoj Italiji.

Papa je u petak na kraju sastanka Zelenskom poklonio brončanu umjetninu s cvijetom i pticom, s natpisom 'Mir je krhki cvijet'.

Zelenskij je Papi poklonio ulje na platnu koje prikazuje dijete usred ruševina u ukrajinskom gradu Buči, koji su u proljeće 2022. ruske snage okupirale 33 dana.

Ukrajina i Zapad optužuju ruske snage za počinjenje ratnih zločina tijekom okupacije Buče, što Moskva poriče.

Zelenskij ovaj tjedan putuje Europom kako bi razgovarao o svom predloženom 'planu pobjede' sa čelnicima Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, te čelnikom NATO-a.

Zapadni dužnosnici i Zelenskij rekli su da je rat s Rusijom na kritičnoj točki i da Ukrajina želi daljnju potporu kako bi pokušala promijeniti ravnotežu na bojnom polju i postići jaku poziciju za eventualne mirovne pregovore.

Papa je navukao bijes ukrajinskih dužnosnika u ožujku kada je sugerirao da bi trebali imati hrabrost 'bijele zastave' i pregovarati o prekidu rata s Rusijom.

U to je vrijeme Zelenskij odbacio Papine izjave kao 'virtualno posredovanje' iz daljine.

Franjo je također kritizirao planove ukrajinskih zastupnika da zabrane aktivnosti ogranka Pravoslavne crkve povezane s Rusijom, koju su Ukrajinci optužili za širenje proruske propagande i osiguravanje smještaja za špijune.