... i badema. Prisjetila sam se jednog od naših prvih snimanja za magazin u kojemu smo, sad već obje, nekoć radile
I lijepa su to sjećanja. Beri, Željka i ja u mojoj kuhinji. Brbljamo, snimamo i nakon svega - jedemo sve što smo posnimile :). Mislim da su se s ovim kolačem od maka i limuna snimali i keksi od limuna, sladoled od rozog grejpa, neke lignjice s korijanderom i salata od rikole s tunom ... sve u svemu - dobro smo se najele. Na kraju ;).
Željkin kolač je prvo jelce koje sam ispekla nakon gotovo tromjesečne pauze. Pukla ljubav - puklo moje kreativno kuhanje.
Ali vraćam se ... pomalo ;)
za dvije do četiri osobe
120 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
4 jaja
sok i korica dva velika nešpricana limuna
60 g brašna
1 žličica praška za pecivo
120 g samljevenih badema
2 žlice mlijeka
75 g maka u zrnu
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u mekan snijeg. Žutanjke istucite sa šećerom. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke - brašno, bademe, prašak za pecivo, mak i limunovu koricu.
Dodajte im smjesu od žutanjaka, maslac, limunov sok i mlijeko. Miksajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Tek na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kratko miksajte pa izlijte u kalup za torte, namašćen i posut brašnom.
Pecite oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 C.
Pustite da se ohladi prije serviranja
I izbacite uljeza ;)
Prelijte kombinacijom jogurta, meda i limunove korice - dilišez!
Samozvani degustatori ;)