prijaviteljica nepravilnosti

Zviždačica vraćena na posao: Cvrtila na mjestu direktorice Eko Moslavine

15.07.2024 u 12:39

Bionic
Reading

Općinski sud u Kutini presudio je da se zviždačica Adrijana Cvrtila vraća na mjesto direktorice kutinske gradske tvrtke Eko Moslavina d.o.o. , prihvativši njezinu tužbu po Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koju je podnijela prije tri godine.

Cvrtila je tužila Eko Moslavinu pozivajući se na Zakon o prijaviteljima nepravilnosti, koji kaže da se zviždačima ne smije osvećivati tako da im se smanjuje plaća, daje otkaz i slično, no Općinski sud u prvom suđenju nije prihvatio njenu tužbu. Nije joj priznao status prijavitelja nepravilnosti, ustvrdivši da nije imala pravo na javno razotkrivanje.

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je tu presudu nakon žalbe Cvrtile, naredivši da se predmet vraća prvostupanjskom sudu u Kutini na ponovno suđenje, a nova glavna rasprava u Kutini održi pred drugim sucem.

Takva je situacija rijetka, u pravilu se događa kada drugostupanjski sud zbog povreda koje je učinio prvostupanjski nema elemenata za preinaku presude, a isto tako nema povjerenja u prvostupanjskog suca da će nakon ukidanja presude pravilno utvrditi činjenično stanje.

Novi sudac na suđenju na Općinskom sudu u Kutini donio je 12. srpnja presudu i vratio Cvrtilu na mjesto direktorice Eko Moslavine.

"Utvrđuje se da je prema prijaviteljici nepravilnosti Adrijani Cvrtili iz Kutine poduzeta štetna radnja na način da je zbog prijavljivanja nepravilnosti opozvana s dužnosti člana Uprave – direktora. Nalaže se tuženiku Eko Moslavini d.o.o. da povuče Odluku o opozivu tužiteljice Adrijane Cvrtile s funkcije člana Uprave – direktora Eko Moslavine d.o.o., te se zabranjuje tuženiku poduzimanje i ponavljanje štetnih radnji prema tužiteljici", stoji u presudi.

Iz osvete joj ukinuli staro radno mjesto

"Zadovoljna sam presudom, no ipak ću se žaliti u jednom dijelu jer sud nije priznao da je čin osvete bio i u tome što se nije ispoštivao moj ugovor o radu u kojem je pisalo da ću u slučaju opoziva biti raspoređena na svoje staro radno mjesto, na kojem sam radila od 2014. godine. Par dana kasnije novi direktor, kojeg je postavio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, ukinuo je to radno mjesto kako bi mi se osvetio jer je zaradio Uskokovu optužnicu zajedno s bivšim predsjednikom Gradskog Vijeća Davorom Kljakićem", rekla je Cvrtila Hini.

Cvrtila je u ljeto 2021. prijavila gradonačelnika Babića, predsjednika Gradskog vijeća Kljakića i dvojicu gradskih vijećnika za kaznena djela korupcije i trgovanja utjecajem. Prijavljeni su proveli neko vrijeme u pritvoru, a Cvrtila je dobila otkaz.

Prvostupanjski sud je audio snimke koje je snimila Cvrtila priznao kao valjani dokaz, na što se žalila Babićeva odvjetnica pa se već godinu dana čeka odluka višeg suda o audio snimkama, o čemu ovisi i prihvaćanje optužnice protiv gradonačelnika Kutine koju je podnio Uskok.