SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Mercedes predstavio EQE SUV, višenamjensku varijantu EQE limuzine

18.10.2022 u 02:54

Bionic
Reading

Kao četvrti model nakon dva EQS i EQE limuzine, kao i EQS SUV, EQE SUV koristi novu veliku potpuno električnu platformu Mercedes-EQ. Uz tri modela u ponudi su i dvije AMG verzije EQE 43 4MATIC i EQE 53 4MATIC+

Mercedes-EQ je predstavio svoj EQE SUV, višenamjensku varijantu EQE executive limuzine. Kao i limuzina, dostupan je s bitnim inovacijama EQS-a i istovremeno je dinamičniji od EQS SUV-a. SUV EQE jedan je od najprostranijih predstavnika svoje klase. Ipak, kompaktniji je od EQE limuzine i s 3030 mm ima međuosovinski razmak devet centimetara kraći. Vanjske dimenzije su 4863/1940/1686 mm (duljina/širina/visina). Kao četvrti model nakon dva EQS i EQE limuzine, kao i EQS SUV, EQE SUV koristi novu platformu, a radi se o velikoj potpunoj električnoj platformi Mercedes-EQ

U ponudi se nalaze modeli EQE 350+, EQE 350 4MATIC, EQE 500 4MATIC, kao i dvije AMG verzije: EQE 43 4MATIC i EQE 53 4MATIC+.

Sa svojim varijabilnim interijerom i konceptom vožnje usmjerenog na performanse, to je najsvestranije električno vozilo u Mercedes-AMG portfelju. prvi potpuno električni SUV marke performansi i sportskih automobila . Daljnja je to prekretnica u njihovoj strategiji elektrifikacije.

Mercedes-EQ EQE SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-EQ

Novi model također nudi izdašan prostor za putnike i prtljagu. Poput limuzine AMG EQS i limuzine AMG EQE, SUV AMG EQE temelji se na električnoj platformi Mercedes-EQ. Dva snažna elektromotora i potpuno varijabilni pogon na sve kotače čine osnovu za prepoznatljivo AMG dinamično iskustvo vožnje. Programeri Mercedes-AMG-a također su samostalno dizajnirali mnoge druge parametre. To uključuje zračni ovjes AMG RIDE CONTROL+ s prilagodljivim sustavom prigušivanja, upravljanje stražnjom osovinom i AMG ACTIVE RIDE CONTROL – AMG-specifičan sustav stabilizacije prevrtanja. Ovome su dodani AMG SOUND EXPERIENCE te vanjski i unutarnji dizajn.

Proizvodnja EQE SUV-a započet će u tvornici Mercedes‑Benz u Tuscaloosi, Alabama (SAD) u prosincu. Tvornica baterija u obližnjem okrugu Bibb isporučuje baterije za ovaj model kao i za EQS SUV. Od ove godine, sve Mercedes‑Benzove vlastite tvornice osobnih automobila i kombija diljem svijeta postigle su CO2 neutralnu proizvodnju kao dio svoje ekološke ravnoteže – uključujući dvije Mercedes‑Benz tvornice u Alabami.

Dizajn posebne namjene

Proporcije EQE SUV-a kombiniraju funkciju i estetiku sa sportskim karakterom SUV-a. Novi model, s namjenskim dizajnom, označava prekretnicu u svojoj klasi. Prevjesi i prednji dio ostali su kompaktni. Kotači u veličinama od 19 do 22 cola postavljeni su u ravnini s vanjskim rubom karoserije i daju 'zapovjedni' stav.

EQE SUV dijeli neke aerodinamičke mjere sa svojim bratskim modelima. Podvozje s brojnim aerodinamičkim detaljima ima središnju ulogu u vrlo dobroj vrijednosti Cd od 0,25, koja je postignuta unatoč velikom volumenu tereta i kratkom stražnjem prevjesu. Ali dimenzionalni koncept s ravnim vjetrobranskim staklom, oštrom linijom krova i udubljenjima također su bili važni čimbenici.

Podvozje novog EQE SUV-a sastoji se od ovjesa s četiri veze sprijeda i neovisnog ovjesa s više spojnica straga. Mercedes-EQ kaže da se EQE SUV zbog relativno kratkog međuosovinskog razmaka i odgovarajućeg podešavanja ovjesa, čini posebno okretnim i upravljivim čak i uz osnovne postavke. Zračni ovjes AIRMATIC s ADS+ kontinuirano podesivim prigušenjem dostupan je kao dodatna oprema. Kako bi se povećao razmak od tla, razina vozila može se podići do 30 mm. Uz DYNAMIC SELECT programe ECO, COMFORT, SPORT i INDIVIDUAL, EQE SUV modeli s 4MATIC-om mogu se pohvaliti i OFFROAD programom za terensku vožnju. Sustav upravljanja stražnjom osovinom s maksimalnim kutom upravljanja od 10 stupnjeva dostupan je kao opcija.

Domet do 590 km

Modularni koncept pogona omogućuje SUV-u EQE da ponudi širok raspon maksimalnih ukupnih pogonskih izlaza od 215 do 300 kW (292 do 408 KS). Ovisno o opremi i konfiguraciji vozila, europska vozila mogu postići WLTP domete do 590 kilometara. U EQE SUV-u litij-ionska baterija sastoji se od deset modula. U određenim slučajevima inovativni softver za upravljanje baterijom, koji je razvijen u tvrtki, može se ažurirati bežično (OTA).

Veliki izbor sustava za pomoć u vožnji

Trenutna generacija sustava pomoći u vožnji uključuje brojne funkcije koje podržavaju vozača. Opća standardna oprema EQE SUV-a uključuje ATTENTION ASSIST, Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Parking Package s kamerom za vožnju unatrag i Speed ​​Limit Assist. Status i aktivnost sustava prikazani su preko cijelog zaslona u pomoćnom zaslonu na vozačevom zaslonu. Daljnje mogućnosti dostupne su u paketu pomoći iu paketu pomoći u vožnji Plus.

MBUX Hyperscreen na zahtjev

S prilagodljivim softverom, MBUX zaslon i operativni sustav daje personalizirane prijedloge za brojne infotainment, udobnost i funkcije vozila. Vrhunac interijera je opcijski MBUX Hyperscreen. Uz dizajn nultog sloja, korisnik se ne mora kretati kroz podizbornike niti davati glasovne naredbe. Situacijske i kontekstualne primjene nude se na najvišoj razini u vidnom polju. Uz MBUX Hyperscreen (dodatna opcija), tri se zaslona gotovo neprimjetno stapaju jedan u drugi kako bi stvorila traku zaslona širinu od preko 141 cm. Suvozač u EQE SUV-u ima opciju 12,3-inčnog OLED zaslona s vlastitim korisničkim sučeljem. Sustav koristi inteligentnu logiku blokiranja temeljenu na kameri koja prepoznaje gleda li vozač prema zaslonu suvozača. U tom slučaju sustav automatski zatamnjuje dinamički sadržaj iz sigurnosnih razloga.

Toplinska pumpa kao standard

EQE SUV ima sofisticiranu toplinsku arhitekturu s toplinskom pumpom kao standardnom opremom. Zbog toga sustav radi vrlo učinkovito: otpadna toplina iz električnog pogona (inverter i elektromotor) i također visokonaponske baterije mogu se koristiti za zagrijavanje unutrašnjosti. Ovo drastično smanjuje potrošnju energije baterije za sustav grijanja, čime se povećava domet. Još jedna ugodna i učinkovita funkcija je kontrola klime prije ulaska. THERMATIC sustav automatske kontrole klime s dvije klimatske zone standardno je ugrađen, dok je THERMOTRONIC s četiri zone dostupan kao opcija.

Mercedes-EQ EQE SUV u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-EQ

Novo iskustvo zvuka

'Serene Breeze' naziv je nove, četvrte zvučne scene koja debitira u EQE SUV-u. Nudi opušten i prirodan zvuk. S holističkim zvučnim prikazom, promjena paradigme s motora s unutarnjim izgaranjem na električni automobil postaje čujna za putnike u modelima Mercedes-EQ. Različite zvučne scene omogućuju individualnu akustičnu postavu. Dostupan je opcijski unutarnji zvuk vožnje. To se prilagođava stilu vožnje.

  • +37
Mercedes-EQ EQE SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Stope punjenja po mjeri

Od lipnja 2022. Mercedes me Charge nudi tri nove tarife punjenja u Europi koje su prilagođene individualnim performansama vožnje. Mercedes me Charge S za povremene punjače, Mercedes me Charge M za normalne punjače i Mercedes me Charge L za česte punjače. Uvođenjem novog, transparentnog tarifnog sustava, korisnicima su dijelom dostupne fiksne cijene koje vrijede neovisno o operatoru. S funkcijom Plug & Charge EQE SUV također se može jednostavno puniti.

Mnoštvo značajki visoke tehnologije

Tehnologija prednjih svjetala DIGITAL LIGHT (posebna oprema) omogućuje inovativne funkcije, poput projekcije pomoćnih oznaka ili simbola upozorenja na cestu. Još jedan vrhunac opreme je ENERGIZING AIR CONTROL Plus. HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtar čisti dolazni vanjski zrak na vrlo visokoj razini filtracije. ENERGIZING COMFORT povezuje različite sustave udobnosti u vozilu. Individualni programi ENERGIZING COMFORT omogućuju poseban program za dobro raspoloženje ovisno o raspoloženju ili potrebama kupca. To poboljšava fizičku udobnost i performanse tijekom vožnje i tijekom pauze. Format zvuka Dolby Atmos Ò podiže audio iskustvo u EQE SUV-u na novu razinu.

Visoka razina pasivne sigurnosti

Načela Integralne sigurnosti vrijede bez obzira na vrstu pogonskog sustava. Kao i svi ostali modeli Mercedes‑Benza, EQS SUV stoga ima kruti putnički prostor, posebne zone deformacije i najsuvremenije sigurnosne sustave. Europska verzija EQE SUV-a može otkriti jesu li stražnja sjedala stvarno zauzeta.

Ako putnik na stražnjem sjedalu nije vezan sigurnosnim pojasom, vozač dobiva posebno upozorenje. Takozvani podsjetnik za prisutnost putnika može ukazivati na djecu koja su možda zanemarena u stražnjem dijelu vozila. U vozilima za Europu, Australiju, Novi Zeland, SAD i Kanadu ovaj je sustav dio standardne opreme.