SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Predstavljen Mercedes-AMG ONE: Hiperautomobil koji prenosi tehnologiju Formule 1 na cestu

02.06.2022 u 11:25

Bionic
Reading

S jednim motorom s unutarnjim izgaranjem i četiri elektromotora, performansni hibrid isporučuje ukupno 782 kW (1063 KS), a najveća brzina je ograničena na 352 km/h

Proizvodna verzija Mercedes-AMG ONE slavi svoju svjetsku premijeru. Konačno, rekli bismo, jer je ovaj hiperautomobil najavljen konceptom Mercedes-AMG Project One na sajmu automobila u Frankfurtu još 2017. Bit će proizvedeno samo 275 primjeraka, a cijena mu je 2,75 milijuna dolara (2,58 milijuna eura).

Kamen temeljac AMG-a položen je 1. lipnja 1967. godine, a u čast 55. rođendana po prvi put u svijetu, super sportski automobil dvosjed donosi najmoderniju i najučinkovitiju tehnologiju hibridnog pogona Formule 1 s trkaće staze na cestu.

S jednim motorom s unutarnjim izgaranjem i četiri elektromotora, performansni hibrid isporučuje ukupno 782 kW (1063 KS), a najveća brzina je ograničena na 352 km/h. Što se ubrzanja tiče, ovaj hiperautomobil treba 2,9 s od 0 do 100 km/h, 7,0 s od O do 200 km/h i 15,6 s od 0 do 300 km/h. Zanimljivo, zbog složenosti ovog hibridnog pogonskog sustava proizvođač ne otkriva najveći okretni moment hiperautomobila, ali zasigurno je nevjerojatno visok. I da, mjenjač je 7-stupanjski automatizirani ručni. Mercedes-AMG otkriva i detalje oko emisija i potrošnje: ponderirana potrošnja goriva, kombinirana: 8,7 l/100 km; ponderirana emisija CO2, kombinirana: 198 g/km; ponderirana potrošnja energije, kombinirana: 32 kWh/100 km.

Mercedes-AMG ONE Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Iznimno složen razvoj implementiran je u bliskoj suradnji sa stručnjacima Formule 1 iz Mercedes-AMG High Performance Powertrains u Brixworthu. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Mercedes-AMG ONE će također biti službeno viđen u akciji prvi put na Goodwood festivalu brzine (23.-26. lipnja 2022.).

Jedinstveni hiperautomobil ne impresionira samo svojim hibridnim pogonom E PERFORMANCE Formule 1, već i drugom tehnologijom motorsporta. To se kreće od karbonskog monokoka i karoserije od karbona do nosivog motora/mjenjačkog sklopa i aktivne aerodinamike do potisnog ovjesa (push-rod). Sa svojom složenom tehnologijom, dvosjed Mercedes-AMG ONE ponekad nudi čak i više od trkaćeg automobila Formule 1. Ima potpuno varijabilni AMG Performance 4MATIC+ pogon na sve kotače sa stražnjom osovinom s hibridnim pogonom i prednjom osovinom s električnim pogonom s vektorom zakretnog momenta. Također može voziti isključivo električno, nekih 18,1 km.

'S Mercedes-AMG ONE smo više nego iscrpili granicu. Ogromni tehnički izazovi izrade modernog pogonskog sklopa Formule 1 prikladnog za svakodnevnu upotrebu na cesti nedvojbeno su nas gurnuli do naših granica. Tijekom razvojnog razdoblja, mnogi su možda mislili da će projekt biti nemoguće provesti. Ipak, momčadi u Affalterbachu i Velikoj Britaniji nikada nisu odustajale i vjerovale su u sebe', kaže Philipp Schiemer, izvršni direktor Mercedesa-AMG-a.

Izvanredni hibridni pogon

E PERFORMANCE hibridni pogon Mercedes-AMG ONE dolazi izravno iz Formule 1 i realiziran je u bliskoj suradnji sa stručnjacima iz Mercedes-AMG High Performance Powertrains u Brixworthu. Sastoji se od visoko integrirane i inteligentno umrežene jedinice koja se sastoji od hibridnog turbo motora s izgaranjem s ukupno četiri elektromotora: jedan je integriran u turbopunjač, ​​jedan se nalazi izravno na motoru s unutarnjim izgaranjem i spojen je na radilicu i još dva pogone prednje kotače.

Tehnologija 1,6-litrenog V6 hibridnog benzinskog motora s jednim električno potpomognutim turbo punjačem odgovara onoj trenutnog motora Formule 1. Četiri gornje bregaste osovine pokreću se preko zupčanika. Kako bi se postigla visoka razina broja okretaja motora, mehaničke opruge ventila zamijenjene su pneumatskim oprugama ventila. Središnje postavljen motor ispred stražnje osovine vrti se do 11.000 okr./min. Međutim, radi duže trajnosti i korištenja komercijalno dostupnog super plus benzina, namjerno ostaje ispod granice okretaja F1 bolida.

Motor s visokim brojem okretaja pokretan je visokotehnološkim turbopunjačem. Turbine ispuha i kompresora su međusobno razmaknute i povezane osovinom. To omogućuje ugradnju turbopunjača u niži položaj. Na osovini se nalazi elektromotor od otprilike 90 kW (122 KS). Elektronički kontroliran, izravno pokreće osovinu turbopunjača, ubrzavajući kotač kompresora do 100.000 okr./min. prije nego što protok ispušnih plinova preuzme svoju ulogu. Tipična oznaka Formule 1 za ovu jedinicu je toplinski motor-generator ili MGU-H (Motor Generator Unit Heat).

Munjevito brz odziv, brži od atmosferskog V8

Najveća prednost: Ponašanje odziva značajno se poboljšava odmah od broja okretaja u praznom hodu (kada je protok ispušnih plinova još uvijek slab) u cijelom rasponu brzina. 1,6-litreni V6 motor još spontanije reagira na naredbe s papučice gasa, a cjelokupno iskustvo vožnje vrlo je dinamično. Osim toga, elektrifikacija turbopunjača ispušnih plinova omogućuje veći okretni moment pri niskim brzinama motora. To također povećava agilnost i optimizira ubrzanje. Čak i ako vozač makne nogu s gasa ili kočnice, tehnologija je u stanju održavati pritisak prednabijanja u svakom trenutku. To osigurava kontinuirani izravan odgovor.

Električni turbopunjač ispušnih plinova u Mercedes-AMG ONE ima još jednu prednost: koristi dio viška energije iz toka ispušnih plinova za proizvodnju električne energije kao generator. To se ili pohranjuje u visokonaponskoj litij-ionskoj bateriji ili se dovodi do električne prednje osovine ili elektromotora (MGU-K = Motor Generator Unit Kinetic) na motoru s unutarnjim izgaranjem. MGU-K ima snagu od 120 kW, pozicioniran je izravno na motor s unutarnjim izgaranjem i povezan je s radilicom preko sustava cilindričnih zupčanika - još jedne tehnologije koja osigurava maksimalnu učinkovitost i performanse u Formuli 1.

Turbo punjenje i izravno ubrizgavanje s izgaranjem vođenim raspršivanjem ne samo da omogućuju veliku izlaznu snagu, već i povećavaju termodinamičku učinkovitost, smanjujući tako potrošnju goriva i ispušne emisije. Šesterocilindrični motor visokih performansi ima dva sustava ubrizgavanja. Izravno ubrizgavanje dovodi gorivo u komore za izgaranje pod tlakom do 270 bara. To je ponekad višestruki proces, a prema potrebi ga kontrolira sustav upravljanja motorom. Dodatni priključak za ubrizgavanje je potreban kako bi se postigla visoka specifična snaga motora i istovremeno poštivanje ograničenja emisije ispušnih plinova.

Tome je pridodan vrlo složen i učinkovit sustav za čišćenje ispušnih plinova s ​​četiri prethodno zagrijana metalna katalitička pretvarača, dva keramička katalitička pretvarača i dva filtera za čestice benzina. Četiri grijaća elementa s kombiniranom snagom od 16 kW omogućuju poštivanje EU6 ograničenja emisije ispušnih plinova u stvarnim uvjetima vožnje (RDE). Sustav za čišćenje ispušnih plinova također je optimiziran za protutlak kako bi se izbjegli gubici snage. To vrijedi i za veliki stražnji prigušivač od laganog titana.

  • +41
Mercedes-AMG ONE: proizvodna verzija Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Novi pogon na sve kotače s isključivo električnim pogonom prednje osovine

Dva elektromotora na prednjoj osovini, svaki sa snagom od 120 kW, postižu brzinu rotora do 50.000 okr./min. Svaki je povezan s prednjim kotačima preko reduktora. Prednja osovina, koja se stoga pokreće isključivo električnim pogonom, u svakom slučaju radi selektivno na kotačima i tako omogućuje individualnu raspodjelu zakretnog momenta za posebno visoku dinamiku vožnje ('vektoriranje momenta'). Osim toga, energija kočenja može se optimalno iskoristiti za rekuperaciju s dva elektromotora - do 80 posto u svakodnevnim uvjetima vožnje. Ta se energija pohranjuje u bateriji i dostupna je za duži električni domet ili za bolje performanse pogona. Svakim elektromotorom upravlja vlastita energetska elektronika koja je postavljena u pod automobila blizu elektromotora.

Baterija visokih performansi s tehnologijom Formule 1

Spremanje litij-ionske energije također je poseban razvoj Mercedes-AMG-a. Njegova se tehnologija već dokazala u najtežim uvjetima u hibridnim trkaćim automobilima Formule 1 Mercedes-AMG Petronas F1 tima, a može se naći i u bateriji Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE. AMG baterija visokih performansi kombinira veliku snagu koja se može često pozivati ​​uzastopno s malom težinom kako bi se povećala ukupna izvedba. Tome se dodaju i brza potrošnja energije i velika gustoća snage. To znači da pri brzoj vožnji na brdovitom terenu, primjerice, vozači mogu spontano iskoristiti puni potencijal performansi uzbrdo, dok je pri vožnji nizbrdo jak oporavak.

Raspored baterijskih ćelija i hlađenje ćelija odgovaraju Mercedes-AMG trkaćem automobilu Formule 1. Za svakodnevnu upotrebu, međutim, broj u Mercedes-AMG ONE je višestruko veći. Kapacitet od 8,4 kWh dovoljan je za potpuno električni doseg od 18,1 kilometar. Puni se izmjeničnom strujom i ugrađenim punjačem od 3,7 kW. Osim toga, baterija se može opskrbiti svježom energijom rekuperacijom ili motorom s unutarnjim izgaranjem. Litij-ionska visokonaponska baterija i DC/DC pretvarač za podršku i punjenje električnog sustava vozila od 12 V smješteni su iza prednje osovine u podu vozila radi uštede prostora.

Inovativno izravno hlađenje visokonaponske baterije

Osnova za visoke performanse baterije je inovativno izravno hlađenje: rashladna tekućina visoke tehnologije struji oko svih ćelija i hladi ih pojedinačno. Pozadina: Svaka baterija treba definiranu temperaturu za optimalnu izlaznu snagu. Ako skladište energije postane prehladno ili prevruće, s vremena na vrijeme osjetno gubi snagu ili se mora smanjiti kako bi se izbjegla oštećenja kada su razine topline previsoke. Ravnomjerna kontrola temperature baterije stoga ima odlučujući utjecaj na njezin rad, vijek trajanja i sigurnost.

Samo izravno hlađenje omogućuje korištenje ćelija s vrlo velikom gustoćom snage. Zahvaljujući ovom individualnom rješenju, sustav baterija je posebno lagan i kompaktan. Koncept sabirnice koji štedi materijal i lagana, ali stabilna struktura aluminijskog kućišta također doprinose maloj težini. Jamči maksimalnu sigurnost. Još jedna značajka je visoki napon pogonskog sustava, koji radi na 800 volti umjesto uobičajenih 400 volti. Zbog više razine napona mogu se, primjerice, značajno smanjiti presjeci kabela, a time se može uštedjeti prostor i težina.

Inteligentne operativne strategije za optimalne performanse

Sve u svemu, visokoučinkoviti plug-in hibridni pogonski sustav nudi brojne inteligentne operativne strategije koje su optimalno prilagođene različitim scenarijima primjene. Programi vožnje kreću se od čisto električnog rada do vrlo dinamičnog načina rada (Strat 2), koji odgovara postavci korištenoj u Formuli 1 koja se kvalificira za najbolja moguća vremena kruga. Unatoč visokoj razini složenosti sustava, vozač će uvijek dobiti optimalnu kombinaciju performansi i učinkovitosti, ovisno o njegovim trenutnim zahtjevima.

Mercedes-AMG ONE Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Šest programa vožnje - od čisto električne vožnje do načina rada na trkaćoj stazi

Mercedes-AMG ONE u početku se nečujno pokreće kada se uključe elektromotori na prednjoj osovini. Istodobno se katalizatori prethodno zagrijavaju. Motor s unutarnjim izgaranjem se pokreće tek kada je postignuta ispravna temperatura katalizatora.

  • Race Safe: Standardni program s hibridnim načinom vožnje prema potrebama i isključivo električnom vožnjom. Motor s unutarnjim izgaranjem se uključuje samo kada je potrebna veća snaga.
  • Race: Hibridni način vožnje s posebnom strategijom punjenja. Motor s unutarnjim izgaranjem radi neprekidno i može više puniti visokonaponsku bateriju, tako da je puna električna energija uvijek dostupna.
  • EV: čisto električna vožnja.
  • Race Plus (samo na trkaćoj stazi): aktivna aerodinamika, ovjes spušten za 37 mm (FA)/30 mm (RA), strože podešavanje ovjesa, posebno upravljanje snagom.
  • Strat 2 (samo trkaća staza): aktivna aerodinamika, još čvršće podešavanje šasije i spuštanje vozila za 37 mm (FA)/30 mm (RA). Puna snaga iz svih motora kao u kvalifikacijama za Formulu 1.
  • Individualno: Postavke osobnih preferencija za načine rada na cesti.

Impresivne vrijednosti ubrzanja moguće su uz funkciju RACE START u programima vožnje Race, Race Plus i Strat 2: Sprint od starta iz mjesta do brzine od 200 km/h završava se za samo 7,0 sekundi.

Automatizirani ručni mjenjač sa 7 stupnjeva prijenosa

Snaga se prenosi na stražnje kotače pomoću 7-stupanjskog ručnog mjenjača koji je potpuno novo razvijen za Mercedes-AMG ONE. Lagani dizajn zupčanika štedi težinu, integracija u karoseriju povećava krutost i zauzima vrlo malo prostora. Posebno je dizajniran za visoki okretni moment i kapacitet brzine hibridnog pogona Formule 1 visokih performansi. Šipke mjenjača i karbonska spojka s 4 diska su hidraulički kontrolirani. Omjeri prijenosa dizajnirani su tako da minimiziraju razliku u snazi ​​nakon prebacivanja u viši stupanj prijenosa i održavaju motor s unutarnjim izgaranjem na visokim okretajima. Blokada diferencijala je integrirana u mjenjač.

Multi-link ovjes s inovativnim push-rod ovjesom

Osnova za izvanredne vozne karakteristike Mercedes-AMG ONE je lagani karbonski monokok visoke čvrstoće, čija tehnologija također dolazi iz Formule 1. To se također odnosi na integraciju motora i mjenjača: oba ispunjavaju funkcije nosivosti i u potpunosti odgovaraju stražnjem ovjesu.

Za ovjes sprijeda i straga korištena je aluminijska konstrukcija s pet karika i dva podesiva opružna podupirača. Coilover ovjes ima nekoliko posebnih značajki: Dvije potporne šipke postavljene su poprečno na smjer vožnje. Inovativni raspored jedinice opruge i prigušivača zamjenjuje funkciju i upotrebu konvencionalne cjevaste šipke protiv prevrtanja. Ovo rješenje pouzdano sprječava pokrete kotrljanja, čak i pri vrlo brzoj promjeni smjera, bez neugodnosti. Krutost kotrljanja i prigušivanje kotrljanja potpuno su neovisni o krutosti podizanja i prigušivanju podizanja. Ležajevi kotača s keramičkim kugličnim ležajevima za manje trenje dokazuju pozornost na tehničke detalje.

Prilagodljivo podesivo prigušivanje može se podesiti putem programa vožnje: postavke ovjesa C (Comfort) i S (Sport) dostupne su u programima vožnje EV, Race Safe, Race i Individual; postavke ovjesa S (Sport) i S+ (Sport+) u programima vožnje Race Plus i Strat 2. Kao dio aktivne aerodinamike, ovjes se može spustiti hidraulički: za 37 milimetara na prednjoj osovini i za 30 milimetara na stražnjoj osovina. Osim toga, podizač za prednju osovinu (može se aktivirati samo u programima vožnje na cesti) sprječava da Mercedes-AMG ONE dotakne, na primjer rampe u podzemnom parkiralištu.

Cjelokupno podešavanje opruga i amortizera dizajnirano je za savršeno uravnoteženo, lako upravljivo i vrlo dinamično rukovanje. Tome također pridonose pogon na sve kotače i vektoriranje okretnog momenta. Za razliku od Formule 1, ABS je standardno ugrađen, a ESP® se može regulirati u tri stupnja, kao što je uobičajeno kod Mercedes-AMG-a. ESP® ON predstavlja visoku razinu sigurnosti i uvijek je aktiviran u načinu 'Autocesta'. ESP® SPORTSKI NAČIN RUKOVANJA omogućuje veći kut skretanja prije nego što sustav intervenira za sportski stil vožnje. ESP® OFF isključuje sustav Izuzetno dinamičan stil vožnje na zatvorenim cestama. Sve tri postavke su moguće u 'Track' načinu rada.

Ekskluzivni kovani kotači s djelomičnim poklopcem od karbona

Novorazvijen je i kovani aluminijski kotač s 10 krakova sa središnjim zaključavanjem (kao na bolidima Formule 1), koji je rezerviran isključivo za Mercedes-AMG ONE. Ima radijalni, aerodinamički sofisticirani djelomični pokrov od karbona. Poboljšava aeroučinkovitost vozila kroz bolji protok zraka oko kotača. Još jedan dokaz kako razvojni tim AMG-a posvećuje najveću pozornost čak i najsitnijim detaljima, čime se povećava ukupna učinkovitost hiperautomobila.

Novorazvijeni magnezijevi kovani kotači s 9 krakova dizajnirani isključivo za Mercedes-AMG ONE također su dostupni kao opcija. Uz tehnologiju središnjeg zaključavanja, imaju patentirani bionički dizajn za maksimalnu laganu konstrukciju i krutost. Aerodinamično dizajniran djelomični poklopac od karbona dobar je primjer kombinacije male težine, optimiziranog hlađenja kočnica i aero učinkovitosti. Istovremeno, devet mlaznica zraka po kotaču osigurava aktivnu ventilaciju kućišta kotača i time poboljšano odvođenje topline od kočnica.

Sprijeda se Mercedes-AMG ONE vozi na kotačima 10,0 J x 19 s gumama 285/35 ZR 19 Michelin Pilot Sport Cup 2R M01 koje su razvijene isključivo za ovaj hiperautomobil. Kotači 12,0 J x 20 su postavljeni straga, s gumama Michelin Pilot Sport Cup 2R M01 u veličini 335/30 ZR 20. Ekskluzivnost guma ogleda se u dizajnu bočne stijenke koja uključuje siluetu vozila i broj 1.

Za usporavanje koristi se poseban kompozitni sustav visokih performansi AMG od karbonske keramike optimiziran za težinu. Na prednjoj osovini s fiksnim čeljustima sa 6 klipova i interno ventiliranim i perforiranim kočionim diskovima dimenzija 398 x 38 milimetara. Fiksne čeljusti s 4 klipa postavljene su na stražnju osovinu. Osim toga, tu su i interno ventilirani i perforirani kočioni diskovi dimenzija 380 x 34 milimetra. Mala težina sustava smanjuje neopružene mase i time povećava dinamiku i okretnost vožnje. Uz to, keramičku kočnicu karakterizira dulji vijek trajanja, veća otpornost na koroziju i veća toplinska stabilnost. Natpis 'AMG Carbon Ceramic' i posebno obojane kočione čeljusti vizualno ukazuju na poseban kočioni sustav.

Vanjski dizajn: Fascinacija i funkcija

Dizajn karoserije od karbona inspiriran je vrhuncem motorsporta – Formulom 1. Prije svega, međutim, utjelovljuje Mercedes-AMG princip da je fascinacija uvijek povezana s funkcijom. Svaka komponenta ispunjava zadatak. Koncept središnje postavljenog motora koji se temelji na karbonskom monokok plus pratećoj jedinici motor/mjenjač definira iznimno mišićave proporcije: tipično trkaći, kokpit je pozicioniran daleko naprijed, u kombinaciji s voluminoznim lukovima kotača, 'osinim strukom' i širokim stražnjim krajem.

Dizajneri i stručnjaci za aerodinamiku blisko su surađivali na dizajnu. Čak je i osnovno tijelo aerodinamički dizajnirano za maksimalnu silu potiska (downforce) i balans. S uspjehom: Mercedes-AMG ONE već stvara potisnu silu od 50 km/h, koja se povećava s povećanjem brzine.

Pogled sprijeda: Snažan i funkcionalan

Pogled sprijeda karakterizira velika crna prednja pregača, čiji se različiti usisnici zraka protežu cijelom širinom vozila. Trapezoidni središnji dio nosi veliki, bijeli AMG logo. Iznad ovoga je Mercedes zvijezda na karoseriji. Dizajniran je u obliku umjetnički i tehnički savršenog airbrush motiva - od strane stručnjaka iz Velike Britanije. A-krilo tipično za AMG ispod središnjeg dijela postavlja još jedan karakterističan naglasak i neprimjetno se spaja u blatobrane.

S lijeve i desne strane dominiraju veliki otvori za zrak, koji su uokvireni elementima za otklanjanje zraka u obliku slova U, a svaki je podijeljen s dvije crne poprečne peraje. Ravna LED prednja svjetla neprimjetno se uklapaju u konturu karoserije. Crni otvori za zrak u prednjem poklopcu usmjeravaju strujanje toplog zraka oko vozačeve kabine u stranu. To omogućuje nesmetano strujanje svježeg zraka kroz vozačku kabinu u usisni trakt na krovu. Aktivni zaklopci na prednjem difuzoru utječu na aeroizvedbu na prednjoj osovini i osiguravaju dobru zračnu ravnotežu. Aktivni ventilacijski otvori (tzv. lamele) u lukovima prednjih kotača također povećavaju kontaktni pritisak na prednjoj osovini.

Čvrsti bokovi, voluminozni lukovi kotača

Niski, dinamični staklenik kabine ima nepogrešivu, sferičnu arhitekturu s prepoznatljivim uzorkom prozora. Veliko, tamno područje označava važne tehničke funkcije. Ove tehničke komponente čine vizualni kontrast čistim ukupnim linijama vozila.

Što se dimenzija tiče one su sljedeće: duljina 4756 mm, širina 2010 mm, visina 1261 mm, međuosni razmak 2720 mm. Težina vozila je 1695 kg, a spremnik goriva volumena 55 l.

Na krovu dominira usisnik zraka koji proizlazi iz Formule 1, kroz koji motor po potrebi usisava svježi zrak. Crni ulaz elegantno prelazi u crnu vertikalnu peraju morskog psa: sprječava poprečni protok ili zastoj u stražnjem dijelu, čime se poboljšava stabilnost u zavojima. Sve u svemu, to također znači više performansi i sigurnosti pri velikim brzinama. Jedinica za napajanje skrivena je ispod dva uklonjiva karbonska poklopca. U njih su integrirani veliki NACA otvori za zrak koji jamče optimalan protok zraka za hladnjake postavljene ispod.

Pogled sa strane pokazuje senzualni i jasan dizajn površine, također u kombinaciji s funkcionalnim značajkama. Bočne strane automobila su uvučene u sredini, crni karbonski zračni kanali optimalno usmjeravaju strujanje zraka oko tijela, baš kao u motorsportu. Dizajn airbrush-a na bokovima kreirao je isti umjetnik koji je dizajnirao boju za trkaće automobile Formule 1. Usko pripijeni lukovi kotača protežu se preko sva četiri kotača poput mišića spremnih za skok.

Vrata se otvaraju dijagonalno prema naprijed i prema gore. Poklopac rezervoara za gorivo nalazi se straga desno, a utičnica za punjenje plug-in hibridne baterije nalazi se straga lijevo.

Stražnja strana: fascinacija i funkcija

Oštar spojler i dvodijelni stražnji difuzor donose prednosti aerodinamičke učinkovitosti i performansi pri velikim brzinama. To vrijedi i za posebno oblikovano podvozje s uzdužnim rebrima i otvorima za kanale za hlađenje. Stražnje krilo se može produžiti u dva dijela s lopaticom i integriranim, podesivim preklopom. Dizajn ispušne cijevi s velikim okruglim izlazom i dva druga mala okrugla otvora preuzet je izravno iz bolida Formule 1. Stražnja pregača s voluminoznom crnom rešetkom u obliku saća i karbonskim dijelovima doprinosi snažnom izgledu. Stražnja svjetla, svako s po tri svjetlosna elementa u obliku dijamanta, preuzimaju grafički dizajn logotipa marke AMG, a time i dizajn prednjih svjetala.

Visokotehnološki materijali i kombinacije boja vanjske kože preuzeti su izravno iz utrka. Funkcionalne vanjske komponente predstavljene su u vidljivom ugljiku i iscenirane s bogato kontrastnim skulpturalnim, senzualnim površinama boje.

Aktivna aerodinamika: tri konfiguracije na izbor

Aktivna, hidraulički kontrolirana aerodinamika povećava potisnu silu na prednjoj i stražnjoj osovini te također poboljšava aero učinkovitost. Ovisno o željama vozača i odabranom programu vožnje, dostupne su tri različite aero konfiguracije:

  • 'Autocesta' u programima vožnje 'Race Safe', 'Race', 'EV' i 'Individual':

Zaklopke su zatvorene, aktivni zaklopci na prednjem difuzoru su produženi, a stražnje krilo, uključujući preklop, je uvučeno.

  • 'Track' u programima vožnje 'Race Plus' i 'Strat2' (oba dopuštena samo na trkaćoj stazi):

Prednji zaklopci difuzora se sklapaju kako bi konturu prednjeg difuzora doveli u maksimalno učinkovit oblik. Stražnje krilo se u potpunosti rasteže, kao i zakrilac stražnjeg krila. Otvori se otvaraju kako bi se povećala sila pritiska na prednjoj osovini i povećao vakuum u lukovima kotača. Vozilo je spušteno za 37 milimetara na prednjoj osovini i 30 milimetara na stražnjoj osovini. Rezultat svih ovih mjera: ukupna sila potiska povećava se i do pet puta u odnosu na programe cestovne vožnje, ovisno o brzini.

  • 'Race DRS' (Drag Reduction System), kao u Formuli 1, može se aktivirati pritiskom na tipku u programima vožnje na trkaćoj stazi:

Zaklopac stražnjeg krila se potpuno uvlači i lamele su zatvorene. Iako je sila potiska smanjena za oko 20 posto, Mercedes-AMG ONE postiže velike brzine čak i brže. DRS se može ponovno deaktivirati ručno ili automatski deaktivirati čim vozač zakoči ili izmjeri bočno ubrzanje.

Interijer: Formula 1 za dvoje

Koncept dizajna interijera slijedi funkciju u utrkama, što je izraženo radikalnim dizajnerskim jezikom. Na taj se način tehnologija Formule 1 može autentično doživjeti na trkaćoj stazi i na cesti. I ovdje svaki detalj ima svoju funkciju. 'Bez stylinga' je posljedica dizajna koja proizlazi iz zahtjeva za ovaj pogonski stroj. Dizajn je sinteza jezika kiparskog dizajna i beskompromisnog trkaćeg dizajna. U smjelom minimalizmu monokok interijera, smanjene komponente su istaknute i inscenirane u smislu dizajna i funkcionalnosti.

Ergonomski dizajnirana unutrašnjost nudi prostor za dvoje. Čvrsto fiksirana skulptura školjke trkaćeg sjedala estetski se kombinira s prostorom za noge u cjelinu. Također se bočno stapa u prostor pragova i postaje sastavni dio krajolika izrazito skulpturalnog monokoka. Nasloni sjedala AMG Motorsport mogu se podesiti u dva položaja, 25° i 30°. Upravljač je električno podesiv, a kutija pedala se može podesiti mehanički (u jedanaest koraka) kako bi vozač mogao zauzeti optimalan položaj za vožnju. Oslonac za noge suvozača također je individualno podesiv.

Središnji tunel također je funkcionalna komponenta ugljične potporne strukture. Besprijekorno se uklapa u skulpturu sjedala i slijedi princip minimalizma svojim blago nagnutim konturama. Pretinac za odlaganje s visokokvalitetnim dizajnom, smanjena ploča prekidača i tipka za pokretanje motora čine cjelinu. Pretinac je završen prozirnim poklopcem. Dva mini-USB priključka za vanjske audio uređaje povećavaju prikladnost za svakodnevnu upotrebu. Tipka Start/Stop za pokretanje/zaustavljanje nalazi se na istaknutom mjestu na tunelu i čini prednji kraj upravljačkih elemenata. Cilindrično tijelo kućišta, izrađeno od pravog metala, bočno se drži dvjema ušicama koje organski strše iz osnovnog volumena tunela.

Interijer s funkcionalnim strukturnim dijelovima

Vitki profil krila na ploči s instrumentima djeluje lagano i lebdeće. Kao funkcionalni strukturni dio, također pojačava monokok hiperautomobila. Dva samostojeća 10-inčna zaslona visoke razlučivosti s individualnom grafikom Mercedes-AMG ONE dovršena su visokokvalitetnim pravim metalnim dijelovima i prilagođena instrumentnoj ploči. Zaslon sklopa instrumenata smješten je nešto više ispred vozača. Multimedijski monitor s desne strane središnje konzole nagnut je prema vozaču. Dvostruka mlaznica visi kao gondola ispod središnjeg ekrana. Sito i mlaznice spajaju se u jednu cjelinu i naglašavaju puristički koncept dizajna. Ventilacijske mlaznice zauzimaju osnovni pravokutni oblik zaslona.

Obloga vrata izrađena je od elegantnog i funkcionalnog karbona te je integrirana u sportski interijer na način koji pristaje. Kaseta izrađena od pravog metala povezuje otvore za zrak i prekidače za podizanje stakala, koji su integrirani kao dva duboko umetnuta pravokutnika. Kontura povučena daleko naprijed u vratima teče straga poput mišića, stvarajući prostor za karakterističnu liniju prozora na vanjskom dijelu.

Volan kao u Formuli 1

U radikalno dizajniranom i visokokvalitetnom trkaćem upravljaču, radni i funkcionalni elementi kombinirani su s originalnim komponentama trkaćih automobila kako bi se osigurao siguran rad u ekstremnim situacijama vožnje. Kao što je uobičajeno kod trkaćih automobila, 'svjetlo za promjenu' (shift light) prikazano je na vrhu ruba volana. Upravljač, koji je spljošten odozgo i na dnu i ima integrirani zračni jastuk, nudi dodatne reference u motorsportu: razne funkcije se mogu aktivirati putem dva integrirana AMG gumba na upravljaču bez potrebe skidanja ruku s upravljača. Na primjer, programi vožnje, deveterostupanjski AMG Traction Control, aktivacija DRS-a ili postavke šasije.

Zaslon umjesto unutarnjeg ogledala, boje i materijali iz trkaćeg automobila

Programeri Mercedes-AMG-a također su razmišljali o prikladnosti za svakodnevnu upotrebu i daljnjoj jednostavnosti korištenja: klima uređaj i električni prozori su standardno u vozilu, a infotainment sustav osigurava besprijekornu povezanost. Korisničko sučelje integrirano je kao samostalan koncept. Najvažniji zasloni smješteni su u vidokrugu ceste iznad upravljača, tako da vozaču ne ometa pažnju. Kako bi se osigurala optimalna preglednost straga unatoč okomitom krilu na stražnjoj strani, unutarnje zrcalo zamijenjeno je zaslonom. Prikazuje snimke u stvarnom vremenu sa zrcalne kamere integrirane na stražnjoj strani. Kućište zaslona je integrirano u krov na način koji pristaje obliku i sadrži dodatne kontrole.

Inspirirani trkaćim automobilom Formule 1, kontrasti materijala dosljedno su i autentično nastavljeni u unutrašnjosti. I ovdje vidljiva karbonska vlakna monokoka stvaraju atraktivan kontrast s kombinacijom materijala/boja školjki sjedala od magma sive nappa kože i crnih DINAMICA mikrovlakana. Svojim posebnim dizajnom, ulošci sjedala podržavaju cirkulaciju zraka na leđima vozača. Žuti kontrastni gornji šavovi standardno postavljaju dodatne naglaske, ali se mogu odabrati i druge boje.

Primjereni materijali i visokokvalitetni detalji, poput ventilacijskih mlaznica u srebrnoj sjeni i tamnom kromu, daju dodatne individualne naglaske. Remeni sigurnosnih pojaseva i kontrastni gornji šavovi u tipičnoj AMG žutoj boji naglašavaju performanse. Kupci također imaju široke mogućnosti za vrlo osobnu individualizaciju, što se može odrediti u bliskoj konzultaciji sa stručnjacima u Mercedes-AMG-u.