'Nova era'

Ovako je nastajao Bugatti Tourbillon: Najnovija epizoda dokumentarca o spektakularnom hiperautomobilu

06.09.2024 u 08:16

Bionic
Reading

Dizajn ovog automobila utjecati će na svaki novi Bugatti ovog doba, ali i kao izvor dizajnerske inspiracije za generacije dizajnera Bugattija koje tek dolaze

Najnovija epizoda dokumentarne serije o Bugattiju 'Nova era' imala je svoju premijeru na YouTube kanalu, podižući zastor s ključnog trenutka u veljači 2022. kada je dizajnerski tim Bugattija predstavio svoje prijedloge za dizajn Tourbillona. Izazov je bio drugačiji od bilo kojeg prije, osmišljen s predviđanjem generacija u budućnost kako bi se stvorio automobil koji ne samo da će nadahnuti sljedeće stoljeće marke, već će ostati relevantan Pour l’éternité.

Od skica do CAD modela virtualne stvarnosti, dizajnerski tim – koji su u to vrijeme nadgledali bivši Bugattijev direktor dizajna Achim Anscheidt i njegov nasljednik, Frank Heyl – smanjio je svoje brojne dizajne u ove konačne prijedloge. Mnogo su mjeseci razvijali ideje koje su se oslanjale na više od stoljeća povijesti Bugattija, ponovno osmišljavali legendarne dizajnerske naznake najpoznatijih modela marke i nastojale održati jasan Bugattijev identitet, dok ulazi u potpuno novu eru. Konačno, pomno izrađene u oslikane modele u punoj veličini, veljača 2022. bila je vrijeme kada će te ideje biti predstavljene odboru, a konačni dizajn odabran za studije izvedivosti tijekom sljedećih mjeseci.

'U Bugattiju je izuzetno rijetka prilika za početak nove ere dizajna. Od Veyrona – prije gotovo 20 godina – automobili Bugatti dizajnirani su oko našeg legendarnog pogonskog sklopa W16, ali sada dolazi prilika da potpuno transformiramo identitet oko potpuno novog hibridiziranog V16 motora. Moj je posao preporučiti dizajn našem odboru i dioničarima za ovu novu eru i onaj koji destilira bit modernog Bugatti DNK u jedan dizajn – automobil koji, sa svake udaljenosti, nepogrešivo predstavlja neusporedivo naslijeđe marke.' rekao je Achim Anscheidt, bivši Bugattijev direktor dizajna.

BUGATTI – Nova era: Određivanje budućnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: BUGATTI

Ovaj trenutak bio je važna točka u vremenu ne samo u razvoju Tourbillona, ​​već i za to kako će se razvijati bliska i dugoročna budućnost marke Bugatti. Dizajn ovog automobila utjecati će na svaki novi Bugatti ovog doba, ali i kao izvor dizajnerske inspiracije za generacije dizajnera Bugattija koje tek dolaze.

Proces sužavanja studija dizajna nije bio samo pitanje estetike. Bila je to sveobuhvatna procjena kako će se svaki dizajn ponašati na svom putu do potpuno proizvedenog automobila, uključujući njegovu tehničku izvedivost, njegovu sposobnost da ispuni homologacijske zahtjeve i potrebu za očuvanjem ikoničnih elemenata dizajna koji Bugatti čine trenutno prepoznatljivim. Za automobil koji može voziti više od 400 km/h također je iznimno važno da su aerodinamika i termodinamika savršeno uravnotežene.

Ovako je nastajao Bugatti Tourbillon Izvor: Promo fotografije / Autor: Bugatti Rimac

'Kada donesemo odluku, počinje posao inženjera, kako bi bili sigurni da će na neki način raditi što je moguće bliže onome što dizajneri žele imati. A onda počinje ta vrlo bliska suradnja između dizajnera i inženjera.' rekao je Mate Rimac, direktor Bugatti Rimca.

Nakon predstavljanja modela rješenje je postalo jasno. Odbor i dizajnerski timovi složili su se da je najautentičniji i bezvremenski dizajn eksterijera za ovu novu eru Bugattija spoj dizajnerskih elemenata iz predstavljenih modela.

Bugatti Tourbillon - eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Bugatti Automobiles

'Danas postavljamo temelje za sljedećih 100 godina Bugattija,' rekao je Mate Rimac. 'Ovdje se ne radi samo o stvaranju još jednog hipersportskog automobila; radi se o definiranju onoga što će Bugatti predstavljati generacijama koje dolaze, tako da to moramo učiniti kako treba. Odluke koje sada donesemo odrediti će budućnost marke, baš kao što je Chiron postao nacrt za niz izvedenica i posebnih izdanja od uvođenja 2016. godine.'

Finalizacija dizajna Tourbillona bila je značajna prekretnica, ali to je tek početak putovanja do prvih isporuka 2026. Već sada, s dvije i pol godine prošle od ovog ključnog trenutka, dizajn je dorađen u svoj konačni proizvodni oblik i predstavljen svijetu. Nakon svjetske premijere u kući Bugattija u lipnju, reakcija je bila toliko pozitivna da je svih 250 proizvodnih mjesta dodijeljeno ubrzo nakon što je Tourbillon predstavljen.