uoči premijere

Renault pokazao prve slike nove 'četvorke': Jednako svestrana kao i legendarni original

03.10.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Francuski proizvođač otkriva pojedinosti o vanjštini novog Renaulta 4 E-Tech electric, u pripremi za njegovo otkrivanje tijekom Pariškog sajma automobila, 14. listopada

Francuski proizvođač automobila je otkrio prvih nekoliko fotografija vanjskog dizajna potpuno novog Renaulta 4 E-Tech electric, prikazujući njegovu karizmu i stručnu mješavinu klase i praktičnosti, prije službenog predstavljanja 14. listopada tijekom Pariškog sajma automobila.

Renault 4 iz 1961. je napravio je revoluciju na automobilskom tržištu i stekao status simbola. Bio je to prvi Renaultov obiteljski automobil s motorom postavljenim naprijed, a nije imao u kabini tunel za prijenos pa mu je pod bio ravan. Postao je par-excellence prostran i snalažljiv automobil za vožnju po gradovima i diljem zemlje, radnim danima i vikendima, na posao i praznike. Bio je to automobil za svoje vrijeme i mjesto, i savršeno se uklapao u društvo u tijeku. I to je bio hit preko noći: postao je automobil po izboru ljudi u više od 100 zemalja, a Renault je nastavio proizvoditi više od 8 milijuna automobila Renault 4.

Renault E-Tech electric - najavni video Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Mi smo prije skoro tri godine bili u Parizu na 60. rođendanu ove automobilske ikone, a sve o ovom kultnom modelu možete pročitati u ovom članku. Isto tako vidjeli smo i konceptni model potpuno nove 'četvorke' na Pariškom sajmu automobila ujesen 2022. godine. Svidio nam se na prvu, i samo se nadamo da će budući original biti barem malo nalik na prikazani konceptni model 4EVER Trophy show car.

Renault 4 E-Tech electric jednako je svestran kao i njegov prethodnik. I, poput njega, pravi za svoj dan: potpuno je električan, odmah simpatičan i u korak s vremenom. Dug je 4,14 metara i savršen je partner u B segmentu za Renault 5 dug 3,92 metra.

Koristi istu AmpR Small platformu, podlogu projektiranu za najbolji unutarnji prostor u klasi i beskompromisnu agilnost i udobnost. Renault 4 E-Tech electric će se proizvoditi u Maubeugeu u Francuskoj, a na tržište će stići 2025. godine.

Rešetka

Duguljasta rešetka ima precizan, neprekinut osvijetljeni rub koji okružuje okrugla LED prednja svjetla smještena na oba kraja. Renault 4 E-Tech electric prvo je Renaultovo vozilo koje ima pozadinski osvijetljeni amblem u središtu prednje strane – koji vas odmah podsjeća na njegovog prethodnika iz 1960-ih, ali s tehnološkom, modernom i originalnom aurom.

Renault 4 E-Tech Electric – najavni video prednjih svjetala Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

4 logotip

Amblematična brojka 4 s mekim sjajem na vratima prtljažnika stoji umjesto imena automobila.

  • +9
Renault E-Tech electric - prve slike Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Stražnja svjetla

Mnogi od nas se sjećaju trodijelnih stražnjih svjetala u obliku tablete modela 4L. Još uvijek su tu i još uvijek su uspravna, ali opremljena današnjom tehnologijom i obnovljena prema suvremenim estetskim znakovima. Oni naglašavaju prepoznatljivu osobnost Renault 4 E-Tech electric, a sjajni crni obris dodaje dašak sofisticiranosti.

Renault 4 E-Tech Electric – najavni video stražnjih svjetala Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Stražnji bočni prozori

Renault 4 E-Tech electric još uvijek ima stražnje bočne trapezoidne prozore koji su zaštitni znak i koji su precizno postavljeni iznad stražnjih kotača – jedno od odmah prepoznatljivih obilježja originalnog Renaulta 4 – koje proširuju bočne staklene površine.

Obloge pragova vrata

Podsjećajući na plastični štit na kasnijim generacijama 4L, bočne stranice Renault 4 E-Tech electric imaju tri paralelne isklesane linije koje se protežu od karoserije.

Njihova veličina je točna i strukturiraju profil automobila.

Renault 4 E-Tech Electric – najavni video pragova vrata Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Blatobrani

Naljepnica koja se proteže od bočnih strana vjetrobrana do lukova kotača ukazuje na karakteristične prednje branike originalnog Renaulta 4.

Spojler

Naklon originalnom obliku krova Renaulta 4 je nezaobilazan. Spojler na krajnjem kraju krova dodaje živopisni dodir silueti automobila.

Vrata prtljažnika

Kut vrata prtljažnika, koji završava upadljivo niskim utovarnim pragom, jedno je od obilježja Renaulta 4 E-Tech electric.

Branici

Kromirani odbojnici i gumeni odbojnici iz 1960-ih su nestali, ali prednji i stražnji odbojnici dolaze s okomitim preklopnicima, kao na vrhuncu originalnog Renaulta 4.

Krov od tkanine na uvlačenje

Možete krstariti 's vjetrom u kosi' u nekim električnim verzijama Renaulta 4 E-Tech electric– kao u nekim od istoimenih izdanja. Njegov platneni krov se širom otvara i osjećaj slobode je bez premca.

R4 R Pass za preskakanje reda čekanja

Kupci električnih vozila Renault 4 E-Tech moći će se odlučiti za istu brzu opciju naručivanja i isporuke kao i kupci električnih vozila Renault 5 E-Tech. Nositelji R4 R Pass mogu naručiti svoj Renault 4 E-Tech Electric u zastupništvu Renault mreže 15 dana prije javnosti. Kupci koji naruče tijekom ovog ekskluzivnog prozora uživat će u prioritetnoj proizvodnji i isporuci.

Renault 4 E-Tech Electric – najavni video krova Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

R4 R Pass je već dostupan za 150 eura na ovoj poveznici počevši od 1. listopada 2024. u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nositelji R4 R Pass-a uživat će u nizu drugih prednosti uključujući minijature koje se šalju izravno na njihov dom i pozivnice za događaje samo za članove. R4 R Pass i aplikacija wt4 (koja je za ovu priliku promijenila ime) također će vlasnicima omogućiti odabir ekskluzivnih ažuriranja o Renault 4 E-Tech electric prije njihovog službenog izdavanja.