SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio najsnažniji Golf: Ovo su novi Golf R i Golf R Variant s 333 KS

26.06.2024 u 12:44

Bionic
Reading

R modeli s pogonom na sva četiri kotača sada su oštrijeg dizajna, s DCC prilagodljivom kontrolom šasije, nadograđenim interijerom i novim infotainment sustavom kao standardnom opremom. Golf R Black Edition ekskluzivan je model Volkswagena R

Volkswagen svjetskom premijerom predstavlja dva nova vrhunska modela Golf R i Golf R Variant. Dolaze s optimiziranom dinamikom vožnje, ekskluzivnom standardnom opremom i snagom od 245 kW (333 KS). Nova najveća snaga povećana je za 10 kW (14 KS) u usporedbi s prethodnicima ovih modela. Najveća brzina od 250 km/h može se povećati za dodatnih 20 km/h na 270 km/h s opcijskim paketom R-Performance.

To ove dvije verzije Golfa R čini najbržim Volkswagenovim proizvodnim modelima na svijetu, uz Arteon R Shooting Brake. Pretprodaja počinje 3. srpnja u Njemačkoj. Golf R bit će dostupan od 53.795 eura, a kao karavan od 55.065 eura (Golf R Variant). Dodatna opcija je Golf R Black Edition, ekskluzivni potpuno crni model dostupan od 58.440 eura.

Oštriji dizajn, prošireni raspon opreme specifične za R

Novi R modeli temelje se na osmoj generaciji Golfa, koji je ove godine dobio veliko ažuriranje. Dinamičnost se odražava u redizajniranom prednjem dijelu s LED Plus prednjim svjetlima, osvijetljenom oznakom VW i zračnim zavjesama u braniku, kao i novim LED stražnjim svjetlima.

Novi kovani kotači od 19 cola 'Warmenau' dostupni su kao dodatna oprema. Imaju privlačno čist dizajn, težinu od samo osam kg po naplatku i učinkovito hlađenje kočnica, što je posebno povoljno tijekom vožnje na trkaćoj stazi.

Interijer: nova grafika i ChatGPT

Interijer modela Golf R ergonomski je prilagođen vozaču i isključivo dorađen u stilu 'R'. Vozač i suvozač sjede na vrhunskim sportskim sjedalima s integriranim naslonima za glavu. Ponovno će biti dostupna crna unutrašnjost od nappa kože s elementima izgleda karbona s plavim aplikacijama u bočnom dijelu i 'R logo' u naslonu sjedala.

Volkswagen Golf R Variant Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Također dostupno kao opcija: unutarnje aplikacije od pravog karbona. Ovi detalji opreme naglašavaju koliko je kvalitetno dizajniran ekskluzivni cjelokupni koncept novog Golfa R.

Modeli Golf R standardno su opremljeni poboljšanim Digital Cockpit Pro (dijagonala zaslona: 26 cm). Uz klasične poglede dostupne u ostalim modelima u proizvodnoj liniji, Digital Cockpit Pro u Golfu R nudi poboljšani Sport Skin, sa središnjim okruglim brojačem okretaja s R-specifičnim dizajnom, kao i R-View s horizontalni prikaz broja okretaja u minuti.

Hardver i softver infotainment sustava također su obnovljeni i imaju najveći zaslon (dijagonala: 32,8 cm) koji nudi Volkswagen. Rad je također značajno poboljšan zahvaljujući novoj grafici i svježoj strukturi izbornika za zaslon osjetljiv na dodir. Kontrola osvijetljenih dodirnih klizača za automatsku kontrolu klime i kontrolu glasnoće, kao i glasovni asistent IDA, koji pristupa softveru 'ChatGPT' temeljenom na umjetnoj inteligenciji za odgovaranje na pitanja, također su novorazvijeni. Dodatno, optimiziran je odziv upravljača na dodir.

Performanse

Novi R modeli imaju impresivnu snagu od 245 kW (333 KS), koju snažni 2,0-litreni motor s turbopunjačem prenosi na 7-stupanjski DSG i 4MOTION pogon na sve kotače s R-Performance Torque Vectoring. Potonji poboljšava stabilnost i agilnost vožnje raspodjeljujući pogonsku snagu pojedinačno na stražnje kotače radi optimizacije skretanja. Okretni moment novih modela je 420 Nm. Najveća brzina od 250 km/h može se povećati za dodatnih 20 km/h na 270 km/h s opcijskim paketom R-Performance.

R-Performance paket omogućuje više zabave za volanom zahvaljujući dodatnim modovima. Uz veću maksimalnu brzinu, R-Performance paket nudi dva dodatna načina za ljubitelje motosporta koji također voze cestama i stazama daleko od uobičajenog cestovnog prometa: Drift i Special. Način rada 'Special' posebno je prilagođen uvjetima na stazi Nürburgring Nordschleife. Dodatni downforce osigurava veći krovni spojler kroz koji je usmjerena struja zraka. Paket R-Performance za novi model također uključuje GPS mjerač prolaza i G-metar – oba su prikazana u Digital Cockpit Pro.

Volkswagen Golf R Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Vehicle Dynamics Manager optimizira iskustvo vožnje. Adaptivna kontrola šasije (DCC) – standardno ugrađena u vozila koja se prodaju u Njemačkoj – tehnologija je koja kontinuirano reagira na površinu ceste i situaciju u vožnji, uzimajući u obzir različite elemente uključujući upravljanje, kočenje i manevre ubrzanja. Bočne dinamičke komponente DCC voznog mehanizma koordinira i dodatno optimizira Vehicle Dynamics Manager. Posljedično, DCC uvijek pruža najvišu razinu udobnosti vožnje i optimalnu dinamiku vožnje. To omogućuje novim R-modelima da bez napora postignu ravnotežu između svakodnevne vožnje i sportskog stila u svakom trenutku.

  • +49
Volkswagen Golf R Variant Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Golf R Variant pruža posebno visok stupanj fleksibilnosti: s najvećim volumenom prtljažnika od 1642 l (s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala), nudi izdašan prostor za odlaganje stvari.

Ekskluzivni Golf R Black Edition izdanje

Ekskluzivni model, koji se može naručiti izravno pri lansiranju na tržište, ima sofisticirani tamni izgled: s tamnijim oznakama VW i R logotipima, crnim R kočionim čeljustima s tamnim R logom, crnim 19-colnim kotačima Estoril i crnim ukrasima ispušnih cijevi.

Zatamnjena IQ.LIGHT LED matrična prednja svjetla još su jedna standardna značajka. Opseg opreme također uključuje paket R-Performance, koji je dodatna oprema za ostale modele.

Volkswagen Golf R Black Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Golf R, priča o uspjehu. Volkswagen R kao brand premium performansi već više od dva desetljeća nudi posebne modele. Sa svojom opremom za poboljšane performanse u kombinaciji s izražajnim dizajnom, izazivaju oduševljenje obožavatelja Volkswagena diljem svijeta.

Priča o uspjehu Golfa R započela je 2002. s legendarnim Golfom R32 – on i njegova četiri nasljednika do danas prodani su u preko 250.000 primjeraka.

sve osim nogometa

Učitavanje...