NA MORU ILI U LAVORU

Anketa tportala: Koliko ste potrošili na godišnjem odmoru?

18.08.2017 u 21:57

Bionic
Reading

Jadranska obala preplavljena je gostima. Iz tjedna u tjedan padaju rekordi u broju posjeta i noćenjima. Procjena je da će se ove godine u Hrvatskoj odmarati oko 17 milijuna turista. Nažalost, prema službenoj statistici, opada broj domaćih gostiju, što znakovito govori o socijalnoj slici Hrvatske

U 2016. ukupan broj noćenja porastao je za 7,7 posto u odnosu na godinu prije. Istodobno, strmoglavio se, za gotovo 12 posto, broj noćenja domaćih gostiju. Hoće li se pad nastaviti i u 2017., znat ćemo tek na kraju godine.

Većina analitičara taj negativni trend tumači sve lošijom platežnom moći hrvatskih građana koji si ne mogu priuštiti sedmodnevno ljetovanje na Jadranu jer im je domaća ponuda preskupa.

Tome u prilog govori i istraživanje Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Prema njemu, trećina stanovnika Europe, odnosno njih 32,9 posto, ne može si priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora. 

Na vrhu ljestvice je Rumunjska, u kojoj će 66,6 posto ljudi ostati kod kuće. Na drugom mjestu je Hrvatska, čijih 62,8 posto građana, prema rezultatima ankete, nema novca za sedmodnevno putovanje.

Kad se zna da je prosječna mjesečna plaća u Hrvatskoj samo 5408 kuna (720 eura), ti podaci ne čude. Naime, prema gruboj računici, četveročlanoj obitelji za sedam dana na moru potrebno je minimalno 5000 kuna.

Za primjer ćemo uzeti obitelj iz Zagreba koja je odlučila provesti godišnji u zadarskoj regiji. Prosječna cijena apartmana, prema podacima portala Njuškalo, u tom kraju kreće se od oko 55 do 60 eura. Našu obitelj sedmodnevni smještaj koštat će od 2900 do 3150 kuna.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Na more većina građana putuje automobilom. Ukupni troškovi cestarine i goriva na relaciji Zagreb – Zadar iznose oko 640 kuna.

Samo na putovanje i smještaj već smo potrošili oko 3500 kuna. Ako obitelj za obroke i dodatne sadržaje tijekom sedam dana potroši prosječno oko 200 kuna dnevno, doći ćemo do zacrtanog minimalnog iznosa od 5000 kuna.