ZAGREBAČKA BURZA

Blagi rast CROBEX-a, uzletjele turističke dionice

Bionic
Reading

Trgovanje na domaćem tržištu kapitala u utorak je bilo obilježeno priljevom velikog broja kvartalnih rezultata. Indeks CROBEX uspio je upisati i šesti dan rasta iako ovaj puta skromnih 0,1 posto, dok je uži indeks CROBEX10 ipak pokleknuo i zabilježio pad od 0,6 posto kao posljedica realizacije kapitalnih dobitaka ostvarenih u prethodnim danima.

Likvidnost je oslabila te je protrgovano oko 1,5 milijuna eura, u odnosu na zadnjih četiri dana kada su prometi premašivali 2 milijuna eura.

Dionica Končara je i dalje bila najlikvidnija, sa 300 tisuća eura prometa i padom cijene od 2,6 posto, koja je uzela predah nakon eksponencijalnog rasta viđenog zadnjih pet dana. Još je veću korekciju upisala dionica njene tvrtke kćeri Končar D&ST, čije je povlašteno izdanje palo 5,3 posto.

Druga najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na oko 260 tisuća eura prometa upisala pad cijene od 0,3 posto.

Među glavnim gubitnicima dana je bila dionica HPB-a, koja je na prometu od oko 135 tisuća eura potonula 4,8 posto, nakon objave kvartalnih rezultata koji su ukazivali na blagi pad izvještajne dobiti u kvartalu.

Željno su bili iščekivani i rezultati hotelijera te su isti uglavnom potvrdili nastavak pozitivnih trendova, što je i tržište pozdravilo, gdje se izdvajaju dionice Ilirije i Maistre koje su skočile 5,2 posto i 4,8 posto.

Dobitnik dana Ilirija +5,22% 24,20

Gubitnik dana Končar D&ST -5,26% 1620,00

CROBEX +0,05% 2.987,41