preštedjeli se

Boli glava od njemačkog proračunskog viška

25.08.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Njemačka je u prvoj polovini godine zabilježila rekordan proračunski višak, pokazali su u petak službeni podaci državnog statističkog ureda, uz nastavljen snažan rast gospodarskih aktivnosti

Ukupni je višak u razdoblju od siječnja do lipnja iznosio 18,3 milijarde eura, izvijestio je Destatis.

U cijeloj 2016. godini višak je iznosio gotovo 24 milijarde eura.

Prihodi od poreza, doprinosa i ostalih izvora uvećani su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, dosegnuvši 724 milijarde eura.

Isti je postotni rast zabilježen i u stavci potrošnje, koja je iznosila 705 milijardi eura.

Ukupna je vrijednost BDP-a u prvoj polovini godine iznosila 1.600 milijardi eura, što znači da je proračunski višak iskazan udjelom u BDP-u iznosio oko 1,1 posto.

"Proračuni saveznih, područnih i mjesnih vlasti ponovo su crpili podršku iz povoljnih trendova na tržištu rada i u gospodarstvu, te iz politike suzdržane potrošnje", zaključili su u Destatisu.

  • +17
Odlični ekonomski podaci idu u prilog Angeli Merkel uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO

Upozorili su ipak da iz brojki za prvu polovinu godine ne treba izvoditi zaključke za cijelu godine budući da jednokratni faktori mogu značajno utjecati na javne financije.

Saveznici, susjedi i međunarodne institucije često kritiziraju njemačku nesklonost povećanju domaćih ulaganja, tvrdeći da bi pomogla smanjiti ogroman njemački trgovinski višak.

U odvojenom su izvješću statističari danas potvrdili da je njemački BDP u drugom tromjesečju porastao 0,6 posto, što znači da je blago usporio u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,7 posto.

Snažan skok osobne i javne potrošnje u razdoblju od travnja do lipnja i veća ulaganja u kapitalnu robu i gradnju upućuju na zaključak da je ključni oslonac rastu bila domaća potražnja.

Uvoz je u promatranom razdoblju porastao snažnije od izvoza, za 1,7 posto u odnosu na 0,7 posto u stavci izvoza, čime je vanjskotrgovinska razmjena blago smanjila vrijednost BDP-a u drugom tromjesečju.

Vlada zasada ustraje u opreznoj procjeni da će u cijeloj 2017. godini gospodarstvo porasti 1,5 posto.