postaje luksuz

Cijene otišle u nebo: Španjolci sve više odabiru suncokretovo umjesto maslinovog ulja

21.08.2024 u 17:11

Bionic
Reading

Suncokretovo ulje ugrozilo je kraljevsku poziciju maslinovog ulja u kuhinjama u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču maslinovog ulja, jer su potrošači zbog poskupljenja primorani na kupnju jeftinijih opcija.

Španjolci su u prvoj polovini ove godine kupili 107 milijuna litara svih vrsta maslinovog ulja, u usporedbi sa 179 milijuna litara suncokretovog ulja, prema najvećem španjolskom udruženju punionica maslinovog ulja Anierac. Sve do ove godine maslinovo je ulje bilo najpopularnije ulje za kuhanje u španjolskim kućanstvima, čineći 62 posto obujma prodaje u 2023. godini, dok je suncokretovo imalo udjel od gotovo 34 posto, prema podacima ministarstva poljoprivrede.

"Jasno je da potrošnja maslinovog ulja u Španjolskoj opada. Ima domaćinstava koja su kupovala samo maslinovo ulje, a sada prvi put kupuju suncokretovo i maslinovo ulje", rekao je glasnogovornik Anieraca Primitivo Fernandez.

Obujam prodaje maslinovog ulja pao je za 18 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, rekao je Anierac. Prodaja suncokretovog ulja lani je porasla za 25 posto, prema službenim podacima. Boca suncokretovog ulja lani je u prosjeku stajala 1,86 eura po litri, dok su skuplje vrste maslinovog ulja stajale više od šest eura po litri, 50 posto više nego u 2022., pokazuju službeni podaci.

Španjolska obično pokriva oko 40 posto svjetske potrošnje maslinovog ulja, ali toplinski valovi u proljeće i dugotrajna suša smanjili su urod maslina u posljednje dvije godine, udvostručivši cijene maslinovog ulja na rekordne razine. To je osnovnu namirnicu mediteranske prehrane učinilo nedostupnom siromašnim kućanstvima u Španjolskoj, koja prelaze na jeftinije suncokretovo ulje, navodi se u izvješću ministarstva poljoprivrede o trendovima potrošnje hrane u 2023. godini.

Krajem prošle godine maslinovo se ulje uglavnom konzumiralo u kućanstvima srednje i više srednje klase, stoji u izvješću. Boce ekstra djevičanskog maslinovog ulja od jedne litre lani su se u nekim supermarketima prodavale po cijeni od čak 14,5 eura, svrstavajući ga u kategoriju proizvoda koje trgovci osiguravaju lokotima i lancima kako bi spriječili njihovu krađu.

U lipnju je španjolska vlada smanjila porez na dodanu vrijednost (PDV) na maslinovo ulje kako bi ga učinila pristupačnijim iako su mu cijene ove godine blago pale. Najveći španjolski lanac supermarketa Mercadona snizio je ove godine cijenu maslinovog ulja za 25 posto i ovog tjedna nudi boce od jedne litre po cijeni nižoj od sedam eura kako bi privukao kupce, rekao je izvor iz tvrtke.