analiza tportala

Cijene više ne divljaju, provjerili smo koliko koštaju najtraženiji majstori

28.07.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Nakon dramatičnog skoka u prethodne dvije godine, u ovoj godini stabilizirale su se cijene majstorskih usluga. Međutim još uvijek postoje velike oscilacije cijena na tržištu za iste usluge pa valja dobro istražiti ponudu u potrazi za najpovoljnijim majstorom

Povećanju cijena kumovali su poskupljenje sirovina i materijala, rast cijena energije, a osjetno su povećane i plaće radnika. Zbog pada stope opće inflacije u ovoj godini usporen je i rast cijena obrtničkih usluga, a neke su i niže nego prošle godine s obzirom na korekciju cijena materijala i energije.

Provjerili smo kako se trenutno kreću cijene najtraženijih usluga za preuređenje doma, prema podacima kojim raspolaže servis Trebam.hr:

Adaptacija kupaonice

Renoviranje kupaonice sastoji se od niza usluga koje uključuju idejni dizajn, demontažu stare kupaonice i montažu nove sa svim potrebnim elementima. Cijena se izračunava po kvadratnom metru te ovisi o kvaliteti pločica i ugrađene opreme, a kreće se od 450 do 700 eura po kvadratu.

U cijenu su uključeni radovi rušenja i demontaže sanitarnih elemenata, ravnanje i priprema zidova, izmjena vodoinstalacija i montaža sanitarne opreme te keramičarski i elektroinstalacijski radovi. Konačna cijena najviše ovisi o odabranim pločicama i sanitarnoj opremi.

Kada je riječ samo o postavljanju i fugiranju pločica (keramičarski radovi), cijena se kreće od 12 do 22 eura po kvadratu, a ovisi o stanju zidova, kvaliteti materijala i slično.

Ugradnja kuhinje po mjeri

Cijene ugradnje kuhinje po mjeri, uključujući rad i materijal, kreće se u rasponu od 100 do 600 eura po dužnom metru. Najjeftinije su one od običnog iverala te se mogu naći u trgovinama namještajem. Ovisno o složenosti posla i ostalim korištenim materijalima, ugradnja kuhinje od iverala košta od 100 do 130 eura po dužnom metru.

Osjetno skuplje su one od furniranog iverala i lakiranog medijapana, za koje treba platiti od 200 do 620 eura po dužnom metru, ovisno o dizajnu, kvaliteti upotrijebljenih materijala i složenosti gradnje.

Vodovodne instalacije

Ako planirate renoviranje kupaonice ili kuhinje, korisno je zamijeniti i dotrajale vodovodne instalacije. To će vas koštati oko 20 eura po kvadratnom metru. Ovisno o kvaliteti materijala i zahtjevnosti posla, cijena se kreće u rasponu od 15 do 27 eura po kvadratu.

Riječ je o ukupnoj cijeni za rad i materijal, a ona uključuje vodovodne instalacije za WC školjku, umivaonik (sudoper), kadu ili tuš-kadu, perilicu rublja (perilicu posuđa) i kompletno izvođenje odvodne instalacije.

Montaža klima-uređaja

Prilikom ugradnje klima-uređaja važno je odrediti pravo mjesto pa je u startu važno pronaći iskusnog instalatera koji će najbolje pozicionirati uređaj i savjetovati vas o potrebnoj snazi i drugim karakteristikama. Nakon određivanja odgovarajućeg mjesta i kupnje uređaja, majstor će montirati vanjsku i unutarnju jedinicu te ih povezati. Ovisno o vrsti i složenosti ugradnje, cijena montaže kreće se između 140 i 300 eura.

Bojenje zidova

Cijena soboslikarskih radova kreće se od dva do četiri eura po kvadratu, a uključuje rad i materijal. Površina za bojenje mjeri se tako da se pomnože širina i visina svakog zida, a zatim se zbrajaju površine svih zidova u prostoriji.

Bojenje unutarnjih zidova uključuje pripremu površine, odabir prikladnog premaza i njegovo nanošenje. Kod starijih zidova sa oštećenjima i neravninama potrebno je više gletanja i zaravnavanja zidova prije nego što se počne s bojenjem. Broj slojeva boje ovisi o stanju zida. Pri bojenju se nanose dva sloja boje, a po potrebi i više. Usluga soboslikara obično uključuje uklanjanje namještaja i radijatora, zaštitu podova, utičnica i drugih elemenata te završno čišćenje.

U konačnici cijena po kvadratu ovisi o stanju zidova, cijeni materijala i količini premaza.

Adaptacija stana

Najsloženiji pothvat u uređenju doma je renoviranje stana po principu 'ključ u ruke'. Kompletna obnova uključuje izradu idejnog projekta i sve potrebne obrtničke radove s građevinskim materijalom: demontažu (pločica, podnih obloga, sanitarne opreme...), odvoz otpadnog materijala, vodoinstalaterske radove, električarske radove, zidarske radove, keramičarske radove, soboslikarske i ličilačke radove, postavljanje parketa ili laminata i druge završne radove.

Prosječna cijena adaptacije stana trenutno iznosi oko 420 eura po kvadratu. U ovisnosti o složenosti poslova i kvaliteti materijala, kreće se u rasponu od 250 do 580 eura po kvadratnom metru stana. Pritom treba naglasiti da u nju nije uključena oprema za stan (namještaj, stolarija, radijatori, sanitarna oprema, bojleri i sl.).

Obnova fasade

Obnova fasade veliko je ulaganje, ali ako je stara i ekološki neučinkovita, ulaganje se dugoročno isplati. Boljom izolacijom smanjit ćete troškove grijanja, a ušteda može doseći i do 40 posto. Građanima su na raspolaganju i bespovratni državni poticaji, što znatno umanjuje konačno ulaganje.

Izrada fasade uključuje izolaciju, žbukanje i bojenje. Cijena usluge s uključenim materijalom kreće se u rasponu od 30 do 50 eura po kvadratnom metru.

Dogovorena cijena u značajnoj mjeri ovisi o vrsti i kvaliteti materijala. Primjerice, ako koristite obični stiropor debljine 12 centimetara za izolaciju, cijena se kreće od 30 do 40 eura, a ako želite grafitni stiropor debljine 15 centimetara, penje se na 40 do 45 eura.

Ugradnja PVC stolarije

Cijene ugradnje PVC prozora znatno se razlikuju u ovisnosti o vrsti stolarije, modelu ugradnje i složenosti zahvata. Klasična ugradnja prozora provodi se vijcima i poliuretanskom pjenom te košta od 40 do 70 eura za prozor dimenzija 120x120 centimetara.

Ugradnja prozora prema sustavu RAL sprječava stvaranje toplinskih mostova pri dodiru prozora sa zidom. Takva instalacija osigurava bolju vodonepropusnost, hermetičnost i toplinsku izolaciju. Takvu montažu prozora u prosjeku ćete platiti 140 eura, a cijene se kreću u rasponu od 120 do 160 eura.

Na cijenu ugradnje treba dodati cijenu prozora, što ovisi o njihovim dimenzijama i kvaliteti. Primjerice, dvokrilni prozor dimenzija 120x120 centimetara košta od 170 do 210 eura, a jednokrilni prozor dimenzija 80x80 centimetara kreće se od 75 do 90 eura.