KLEVETA I UGLED

Dalić prijeti Todoriću tužbom: Bezočno laže!

29.09.2017 u 12:23

Bionic
Reading

Ministrica Martina Dalić izjavila je da Ivica Todorić bezočno laže, angažirat će odvjetnike i tužiti ga za klevetu i ugrožavanje ugleda

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta u Varaždinu tijekom obilaska tvrtke Boxmark Leather za HRT reagirala na Todorićeve optužbe.

Rekla je da će sve što Todorić iznosi komentirati samo putem odvjetnika, te da će ga tužiti za klevetu.

Lex Agrokor usvojen je na Vladi zadnjeg dana ožujka 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Podsjetimo, Todorić je putem svojeg bloga iznio teške optužbe na račun Dalić, među ostalim i da ga je prijetnjama prisilila da potpiše lex Agrokor. 

'Izjave i ono što se po medijima piše s tzv. bloga, i rekla bih u velikoj mjeri mene osobno ugrožava u smislu mog ugleda, ja ću zaštitu i razgovor s tim blogom potražiti na sudu i namjeravam autora bloga tužiti za klevetu i narušavanje ugleda. Nemojmo zaboraviti kako su se događali događaji koji su doveli do toga da je Todorić zatražio primjenu Zakona o izvanrednoj upravi. To je doneseno kao dio pravnog sustava Hrvatske da bi se spriječio sistemski rizik. Agrokor i Uprava sami su zatražili primjenu kad su bili blokirani za tri milijarde kuna kad su radnici bili u opasnosti da ne prime plaće. U tom kontekstu i kontekstu iznošenja laži i objeda ja kao osoba neću ostaviti samo tako i namjeravam tužiti za sve što odvjetnici kažu da je potrebno', rekla je Dalić.

  • +21
Ivicu Todorića čeka tužba Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Upitana je li slala poruke Todoriću kaže: 'Naravno da nisam. Takve tvrdnje su bezočna laž, objeda i pokušaj skretanja pozornosti s bitnoga, a to je da je Uprava Agrokora vodila društvo tako da je ono došlo na rub stečaja. Skretanje pozornosti na bilo što drugo ili pravljenje terena za objavu rezultata revizije je strategija koju ne mogu dopustiti da se provodi na način da blati moje ime i ugled', rekla je.

'Ja sam potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva i u tom teškom trenutku kad je prijetilo vraćanje u recesiju zbog Agrokora, komunicirala sam sa svima s kim je bilo potrebno kako bi se stvorili uvjeti da se to ne dogodi. Kao što sam rekla to je dio mog posla. Ako je netko iznenađen što je vlada uspjela pronaći rješenje onda je to iznenađenje bez temelja jer zadaća je vlade voditi ekonomsku politiku, štititi zakon u tom procesu se nikad nikom ni na koji način nije prijetilo. Pozivam vas da pitate i druge članove Uprave Agrokora da li su i kako i pod kojim uvjetima potpisali sam zahtjev za aktiviranje zakona pa vam oni vjerojatno isto mogu reći kako je to donesen', rekla je.

Osim Dalić i premijer Andrej Plenković komentirao je u petak u Tallinnu najnovije optužbe vlasnika Agrokora, kazavši da ne bilo dobro da dođe 'do kolektivne amnezije' o realnosti koja je bila prije šest mjeseci

'Nema nikakva govora o pritisku Vlade. Zakon o Agrokoru je prije svega napravljen da se mogao aktivirati jedino uz privolu uprave, ne samo Vlade i ne bi bilo dobro da sada dođe do neke kolektivne amnezije, da se u roku od šest mjeseci zaboravi realnost u kojoj je kompanija u tom trenutku bila, da se zaboravi ono što je najbitnije zbog čega je donesen zakon za kompanije od sistemskog značaja i posljedice domino efekta koje je to moglo imati na hrvatsko gospodarstvo', rekao je Plenković u Talllinnu gdje sudjeluje na summitu čelnika Europske unije.