BURZOVNO IZVJEŠĆE

Dionice tehnološkog sektora žestoko se rasprodaju: Ovako stoji Wall Street

28.07.2024 u 07:36

Bionic
Reading

Većinu protekloga tjedna na svjetskim burzama nastavljene su oštre rasprodaje dionica tehnološkog sektora, no njihove tjedne gubitke ublažio je oporavak cijena dionica u petak zahvaljujući najnovijem podatku o inflaciji u SAD-u, koji je ojačao nade investitora da bi Fed ipak mogao u rujnu sniziti kamatne stope.

Na kraju vrlo volatilnog tjedna na Wall Streetu, Dow Jones indeks ojačao je 0,8 posto, na 40.589 bodova, ostvarivši rast četvrti tjedan zaredom, što je njegov najdulji pozitivni niz od svibnja. Istodobno, S&P 500 je završio tjedan u minusu od 0,8 posto, na 5.459 bodova, a Nasdaq od 2,1 posto, na 17.357 bodova, čime su po prvi put od travnja zabilježili pad drugi tjedan zaredom.

Ulagači su i protekloga tjedna nastavili usmjeravati kapital prema cikličkim dionicama i dionicama manjih kompanija, tako da je indeks Russell 2000 porastao za 11,5 posto, ostvarivši dobitak treći uzastopni tjedan, što je najdulje razdoblje njegova rasta od kolovoza 2022.

Istodobno, tehnološke dionice su i dalje bile su pod pritiskom prodaja veći dio tjedna, iako su se u petak cijene dionica najvećih tehnoloških kompanija poput Microsofta i Amazona ponešto oporavile, po objavi najnovijeg podatka o inflaciji, koji je potaknuo nade ulagača da bi Fed mogao ipak u rujnu početi snižavati kamatne stope u SAD-u.

Objavljeno je, naime, da je indeks izdataka za osobnu potrošnju u lipnju porastao na godišnjoj razini za 2,5 posto, što je u skladu s očekivanjima ekonomista te nešto manje nego u svibnju kada je porastao za 2,6 posto.

Fed bi svoj sljedeći sastanak o monetarnoj politici trebao održati idućega tjedna, no tržišta procjenjuju da su šanse da već tada počne snižavati kamatne stope svega pet posto, ali nadaju se da će to učiniti na zasjedanju u rujnu.

"Oporavak tržišta u petak proizlazi iz kombinacije osjećaja preprodanosti dionica, izvješća o BDP-u koje je bilo iznad očekivanja i stajališta da će Fed početi snižavati stope zbog ekonomske otpornosti. Benigno izvješće o inflaciji mjerenoj izdacima za osobnu potrošnju pomoglo je da se tržište povuče s ruba", ocjenjuje Sam Stovall iz CFRA Researcha.

Američko gospodarstvo ubrzalo je rast u drugom kvartalu, ojačavši za 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon rasta od 2,9 posto u prvom kvartalu, pokazalo je izvješće američkog ministarstva trgovine.

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski Ftse indeks završio je tjedan na 8.285 bodova ili 1,6 posto u plusu, frankfurtski DAX na 18.417 bodova ili 1,35 posto u plusu, dok je pariški CAC oslabio 0,23 posto, na 7.517 bodova.