golem projekt

Dom sportva ide u 30 milijuna eura vrijednu obnovu u tri faze: Evo što se mijenja

12.07.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je u petak početak radova na obnovi Doma sportova koja će imati tri faze, a u prvoj fazi, koja će trajati 18 mjeseci, vrijednoj 30 milijuna eura, zamijenit će se krovna konstrukcija i sanirati Ledena dvorana.

"Radi se o investiciji od 30 milijuna eura koja će u potpunosti biti financirana od gradskog proračuna. Iako je ovaj objekt oštećen u potresu, nije bilo moguće financirati obnovu iz Fonda solidarnosti jer on ne financira obnovu sportskih objekata, već školskih i zdravstvenih'', izjavio je gradonačelnik na konferenciji za medije u dvorani 3 Doma sportova.

Prva od tri faze obnove Doma sportova trajat će 18 mjeseci. U tom je periodu predviđena konstrukcijska obnova dvorane 1, poznatije kao Ledena dvorana, te dvorane 3 i 4. Također, uklonit će se postojeća krovna konstrukcija koja ne zadovoljava uvjete mehaničke otpornosti i stabilnosti.

Najveći projekt obnove koju vodi Grad Zagreb

"Kroz Dom sportova godišnje prođe oko 550 tisuća korisnika. Preko vikenda se samo u dvoranama 2 i 3 u prosjeku odigra oko 15 utakmica iz različitih sportova, dok u osam dvorana svakodnevna trenira 20 klubova iz 14 sportskih saveza u 19 sportova", naglasio je Tomašević važnost ovog objekta.

Uz to, ističe da je ovo najveći projekt obnove koji vodi Grad Zagreb, bilo da je riječ o financijskim iznosima, broju kvadrata ili vremenu izvođenja radova.

"Prošla gradska uprava je još 2011. izdala lokacijsku dozvolu za obnovu, no do danas se ništa nije dogodilo. Drago mi je da realiziramo još jedna projekt o kojem se priča već 20 godina", izjavio je.

Prvo će skidati stari krov

Gradski pročelnik za obnovu, izgradnju i prostorno uređenje Stanko Kordić kazao je da je u prvoj fazi ključna konstrukcijska obnova, odnosno skidanje starog krova, stavljanje novog krova i novih nosača, a redoslijed radova definirat će izvođači kako im bude odgovaralo.

U drugoj fazi obnove rekonstruirat će se dvoran 2, dok je u trećoj fazi na rasporedu energetska obnova i cjelovito uređenje interijera.