TURSKA

Erdogan na mukama, inflacija uzletjela na gotovo 50 posto

04.02.2022 u 21:47

Bionic
Reading

Osim pada turske lire, Erdogana muči i stopa inflacije kakva nije zabilježena već dva desetljeća.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj porasla je na 20-godišnji maksimum od 48,7%, usprkos višemjesečnim uvjeravanjima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da su velike brojke samo privremene.

Cijene robe široke potrošnje porasle su u siječnju za 11,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima Turskog statističkog instituta, a to je više od predviđanja analitičara, koja su se kretala između 9 i 10 posto.

Turska lira izgubila je 44% vrijednosti u 2021. što je posljedica Erdoganovog odbijanja da podigne kamatne stope jer je inflacija stalno rasla. Turbulencije u valuti teško su pogodile Turke, jer im je pala vrijednost plaća, a troškovi robe i energije dramatično su porasli. Predsjednik je dao prednost kreditima i izvozu, dok dosljedno tvrdi - protiv svake ekonomske logike - da povećanje stopa zapravo pogoršava inflaciju, a ne ukroćuje je.

Turska središnja banka smanjila je kamatne stope za 500 baznih bodova od rujna, na 14%.

"Rezultati Erdoganovog neuspjelog eksperimenta monetarne politike", napisao je Timothy Ash, viši strateg za tržišta u nastajanju u BlueBay Asset Management, u bilješci nakon izvješća o inflaciji, piše CNBC.

“Teško je vidjeti kako CBRT (turska središnja banka) može smanjiti inflaciju kada nije u stanju povećati stope, a Erdogan će biti usredotočen na pokušaj ponovnog povećanja kreditnog rasta kako bi povećao svoju popularnost uoči izbora.”

Turski ministar financija Nureddin Nebati rekao je u srijedu novinskoj agenciji Nikkei kako predviđa da će inflacija ostati ispod 50%, a vrhunac očekuju u travnju.