ULAGANJE U ZNANJE

Ericsson NT zaposlio 150 istraživača

19.11.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Kompanija Ericsson Nikola Tesla jedan je od sjajnih primjera hrvatskog inovativnog gospodarstva baziranog na znanju, kazao je danas premijer Zoran Milanović nakon obilaska te kompanije

Ova kompanija sjajna je priča i neki od projekata koji su rađeni u suradnji s državom cijeli niz godina su u europskim razmjerima jedinstveni, kao što je primjerice e-zdravstvo, rekao je Milanović. Dodao kako je Ericsson Nikola Tesla 'kompanija koju je teško replicirati negdje drugdje u Hrvatskoj, ne možete imati dvije, ona je sama po sebi sve ove godine u biti jedna vrsta pozitivne anomalije i surađivat ćemo blisko'.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević kazala je kako su i u ovim izazovnim vremenima uspjeli stabilno poslovati, zapošljavati mlade, inovativne ljude, otvarati nova radna mjesta i raditi na izuzetno važnim projektima budućnosti.

Istaknula je kako su samo ove godine zaposlili oko 150 novih stručnjaka uglavnom u razvojno-istraživačkom centru koji je ujedno i najveći razvojno-istraživački i inovacijski centar u Hrvatskoj.

Na upit kako je Ericsson N. Tesla primjer kompanije koja otvara nova radna mjesta, no po pitanju zapošljavanja situacija u Hrvatskoj nije baš sjajna i kada se može očekivati da će se ti trendovi promijeniti, premijer Milanović je rekao kako je Ericsson Nikola Tesla zaposlio uglavnom visokoobrazovane mlade ljude, tehničke struke, uglavnom FER-ovce i PMF-ovce, a to nije nažalost prosjek, to je daleko iznad prosjeka.

Mi se moramo baviti prosjekom, dakle šansama tzv. običnih ljudi, da to ne zvuči uvredljivo, a svi smo u određenoj mjeri obični ljudi, rekao je.

Kad su u pitanju mladi, onda je postotak nezaposlenosti mladih s jedne strane jako visok, a s druge strane vidim tu prostora za napredak, kazao je Milanović.

Prema zadnjoj statistici 350 tisuća ljudi je na birou, to je brojka koja je ogromna i bez obzira na očekivanja rasta u idućoj godini s time ćemo se teško boriti, istaknuo je premijer te dodao da ovo što je Ericsson Nikola Tesla htio bi biti svatko. To je primjer spoja znanja, tehnologije, gospodarstva.

Poslovni planovi Ericssona Nikole Tesle, vodećeg hrvatskog izvoznika znanja, s naglaskom na širenje razvojno istraživačkih i inovacijskih aktivnosti te zapošljavanju mladih visokoobrazovanih stručnjaka u kompaniji bile su glavne teme radnog posjeta Vladine delegacije predvođene premijerom Milanovićem toj kompaniji.

Uz premijera, u radnom su posjetu bili i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović

Vladinom izaslanstvu predstavljena su rješenja za umreženo društvo i kompanijski laboratorij popularno nazvan 'green lab' zbog inovacija koje omogućuju testiranja mreža najznačajnijih svjetskih operatora uz minimalnu potrošnju energije.