Vedran Šošić

Glavni ekonomist HNB-a: Poskupljenje struje i plina imat će efekt na inflaciju

22.09.2024 u 22:14

Bionic
Reading

Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke, rekao je u Dnevniku HTV-a da su Središnje banke više uvjerene da bi se inflacija trebala nastaviti smanjivati

"Naravno, rizici još postoje, puno se stvari mora posložiti da bi se projekcije odigrale, kao što sada Središnje banke očekuju, ali prema zadnjim projekcijama Europske središnje banke inflacija u ovom području bi trebala doći do cilja, negdje pred kraj idućeg godine, znači za otprilike godinu dana. Do tada će se oscilirati oko trenutne razine o 2.2 posto", poručio je Šošić u središnjem Dnevniku HTV-a.

Procjene isto tako kažu, i Europske središnje banke i Hrvatske narodne banke da bi inflacija negdje pod kraj ove godine ipak mogla blago ubrzati.

"To je ono što mi zovemo bazni efekti. Znači, kad imate pojeftinjenje nafte, recimo u prošle godini, a u ovoj godini nafta je na nešto višoj razini, onda to daje jedan pozitivan doprinos inflaciji. Zbog toga efekta, tzv. baznog efekta, očekujemo sad pred kraj godine povećanje stope inflacije.

Međutim, to nema veze s tekućim inflacijskim pritiscima. Znači, to je nešto što se zapravo dogodilo u prošloj godini, a ne u ovoj godini. Tako da očekujemo da će ta putanja inflacije ostati pod kontrolom i putanja dezinflacije bi se bi trebala nastaviti", dodao je Šošić.

Šošić je istaknuo da su povećane projekcije inflacije za ovu i iduću godinu.

"Poskupljenje struje i plina bi trebalo imati nekakav efekt otprilike 0.5 ili 0.6 agregatno u ovoj i u idućoj godini. Od toga jedan manji dio bi se trebao vidjeti u prosječnoj inflaciji za ovu godinu, budući da je poskupljenje pred kraj godine, a jedan malo veći dio od toga bi se prelio na iduću godinu", naglasio je Šošić.