ROBERT KOHORST

Bankar i nekretninski magnat: Tko je novi američki ambasador u Hrvatskoj?

04.09.2017 u 12:56

Bionic
Reading

Novi američki ambasador u Hrvatskoj bit će Robert Kohorst, nekretninski magnat čija se tvrtka bavi iznajmljivanjem stanova i skladišnih jedinica u SAD-u te kupnjom i preprodajom zemljišta

Kohorst dolazi na mjesto Juliete Valls Noyes, koja je putem Twittera već i čestitala novom ambasadoru. Uz čestitke, dodala je kako je to 'najbolji posao ikada'.

Nekretninac koji zgrće novac iznajmljivanjem skladišnih jedinica, koje su predmet brojnih emisija o aukcijama što su popularne u Hrvatskoj, nikad nije bio previše blizak s Trumpom, ili se to barem nije otkrivalo, sve do prosinca prošle godine. 

Tada je, nakon što je Trump dobio izbore, objavljeno da se Kohorst nalazi u Odboru za prikupljanje novca za potrebe predsjedničke tranzicije i viđen je na radnom doručku s Trumpom. Ulaznica za taj doručak plaćala se 5000 dolara po osobi, tvrdi Jutarnji list. 

Osim što se primarno bavi nekretninama, Kohorst ima bogatu poslovnu karijeru. Bio je i direktor tvrtke United Investors Real Estate, generalni partner u kompaniji United Investors Growth Properties, a trenutno je i direktor u maloj banci Professional Business Bank iz Kalifornije.

Devedesetih godina bio je direktor u Shark Golfu, koja inače proizvodi golfersku opremu omiljenu Donaldu Trumpu. Bio je i direktor u Maqueraede Internationalu što se bavi proizvodnjom kostima za Dan vještica. 

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Kohorst je završio studij računovodstva u Daytonu, doktorirao je pravo na Sveučilištu u Michiganu, a u Bijeloj kući ističu da je pomagao brojnim javnim i obrazovnim institucijama. Veliki je i donator Republikanske stranke, kojoj je samo lani dao 600.000 dolara. 

Temeljna Kohorstova kompanija, Everest, navodi kako je uložila više od 200 milijuna dolara u 650 nekretninskih projekata te kako im portfelj danas vrijedi oko pola milijarde američkih dolara. Hvale se time da su uvijek spremni pomoći investitorima koji žele prodati neku nekretninu da bi došli do novca.

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE