ZELENO SVJETLO

Hanfa amenovala: Ruski milijarder preuzima Zvečevo

04.06.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u utorak odobrilo je zahtjev tvrtki Flexway Adriatic d.o.o. iz Zagreba za objavljivanje ponude za preuzimanje preostalih 24,75 posto dionica konditorske industrije Zvečevo, a ponuđena cijena iznosi 38,71 euro po dionici

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je 26. ožujka ove godine sklapanjem ugovora o kupnji dionica između Flexway Adriatic i Zdravka Alvira iz Zagreba, čime je to društvo steklo 287.729 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala Zvečeva i daje 75,25 posto dionica s pravom glasa.

Prema podacima iz sudskog registra, na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje temeljni kapital Zvečeva iznosio je 9.941.620 eura te je bio podijeljen na 382.370 redovnih dionica na ime, nominalnog iznosa 26 eura. Od toga je 307.808 redovnih dionica serije A koje su na dan nastanka obveze uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze i 74.562 redovnih dionica serije B koje nisu uvrštene na uređeno tržište.

U skladu s propisima, ponuditelj je dostavio elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiran od strane neovisnog ovlaštenog revizora. Fer vrijednost dionice na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje procijenjena je na 25,39 eura za redovnu dionicu Zvečeva.

Prema podacima Zagrebačke burze o prosječnoj cijeni dionica u razdoblju od tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, na uređenom tržištu redovnih dionica ostvareno je 11.11 posto dana trgovanja (sedam dana, od moguća 63 dana), a prosječna ponderirana cijena dionice u tom razdoblju iznosila je 7,32 eura.

Cijena po kojoj je ponuditelj stekao redovne dionice iznosila je 38,71 euro.

Hanfa je, kako su naveli, kod provjere urednosti zahtjeva ponuditelja provjeravala i društvo Flexway DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje kao društvo majka u ovoj ponudi djeluje zajednički s društvom Flexway Adriatic, vodeći računa o eventualnoj primjeni sankcijskog režima.

Uz to, zatražena su i očitovanja kreditne institucije kod koje je ponuditelj otvorio transakcijski račun i očitovanje depozitara u ovoj ponudi te je utvrđeno da s aspekta sprječavanja pranja novca i sankcijskog režima nema zapreka za odobrenje podnesenog zahtjeva ponuditelja.

Glavna djelatnost Flexway Adriatica, koji je kao društvo posebne namjene osnovan u prosincu 2023., trgovina je slasticama i čokoladom. Vlasnik Flexwaya je Denis Štengelov. Prema dostupnim podacima, Štengelov je ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a zbog Ukrajine je na popisu sankcioniranih osoba, izvijestio je Jutarnji list, dodajući da on iIma većinski vlasnički udio u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-u.