Hrvatska gospodarska komora (HGK) podupire odluku Vlade da se ugostiteljima na hranu smanji stopa PDV-a s 25 na 13 posto jer će to otvoriti prostor za podizanje plaća radnicima i učiniti cjelokupni turistički sektor konkurentnijim
"Pozdravljamo ovu odluku jer je Hrvatska do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve više smo gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima, već i cijelom turističkom sektoru“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.
To će, kako ističe, djelomično smanjiti pritisak nedostatka radne snage, ali u konačnici dovesti i do boljeg punjenja državnog proračuna.
"Nadam se da će dio ovog financijskog rasterećenja biti usmjeren i na jačanje suradnje ugostitelja s domaćim proizvođačima, kako bi dobili dodatni multiplikativni efekt i ojačali gospodarstvo“, naglasio je Burilović.
Da je ova mjera Vlade korak u pravom smjeru smatra i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba. "Zadovoljni smo tim potezom, prvenstveno jer ide u pravcu dizanja konkurentnosti turističkog sektora u odnosu na konkurenciju, no to je tek prvi korak i još je puno posla pred nama“, poručio je Žgomba.
Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Ivan Bogović naglašava kako je smanjenje PDV-a veliko rasterećenje branše koje će imati višestruko dobre učinke.
"Ovo je znak da Vlada ipak sluša glas gospodarstva i shvaća koliko nam je teško poslovati. Porezno rasterećenje će dati prostora da ugostiteljstvo i turizam ponovno postanu poželjni za investicije. Samim time će doći i do boljih uvjeta za radnike, a to će olakšati pronalazak radne snage“, zaključuje Bogović.
Predstavljajući četvrti krug porezne reforme, premijer Andrej Plenković u petak je rekao na novinskoj konfrenciji da je donijeta odluka da se smanji stopa PDV-a za pripremu i usluživanje hrane na 13 posto.