tportalov vodič

HNB za slabe kamate na štednju krivi klijente. Znate li što možete dobiti promjenom banke?

12.08.2024 u 05:58

Bionic
Reading

U uvjetima zaoštrene monetarne politike, kamatne stope na oročene depozite u Hrvatskoj rasle su znatno slabije nego u drugim europskim zemljama. Posljedica je to, između ostaloga, inercije klijenata pri oročavanju depozita, ističu analitičari HNB-a. Provjerili smo što trebate učiniti kako bi promjenom banke ostvarili bolje uvjete za svoje financije

Autori analize objavljene na HNBlogu ističu kako su kamatne stope na oročene depozite stanovništva u Hrvatskoj relativno blago rasle u protekle dvije godine, uvažavajući čak i znatan skok depozitnih stopa od listopada prošle godine.

Ključni čimbenici koji su ograničili intenzitet povećanja kamatnih stopa na oročene depozite su ponajprije visoka razina kapitala i likvidnosti banaka, visok stupanj koncentracije te velik udio kredita odobrenih uz fiksne stope, kao i inercija klijenata u izboru banke, navodi se u zaključcima analize.

Autori sugeriraju da bi sami potrošači aktivnijim pristupom mogli natjerati banke na pružanje povoljnijih usluga. Nije tajna da postoje velike razlike među bankama u visinama naknada za različite usluge, a velika su odstupanja i kod kreditnih uvjeta.

Kako bi pomogla građanima u boljem snalaženju, HNB je izradila informativne liste pomoću kojih možete usporediti kreditne uvjete, ponude za depozite i visine bankovnih naknada za pojedine bankarske usluge i pakete usluga.

Međutim, mnogi građani još uvijek nisu skloni promjenama jer se boje komplicirane procedure i mogućih troškova vezanih uz promjenu banke. No u stvari nema razloga za zabrinutost jer je postupak vrlo jednostavan.

Nakon što pronađete banku s povoljnijim uvjetima, potrebno je samo potpisati punomoć. Na taj način nova banka obavlja administrativne poslove vezane uz prebacivanje računa, a sam postupak je besplatan.

Kredit - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Prilikom otvaranja računa prebacujete novac sa starog računa elektronskim transferom, a u punomoći naznačujete želite li zatvoriti stari račun ili ga zadržati.

Ako zatražite zatvaranje računa, banka je dužna provesti vaš nalog pod uvjetom da nemate nepodmirenih obveza. Stoga je važno da prilikom prebacivanja sredstava na starom računu ostavite dovoljno sredstava za nepodmirene troškove.

U punomoći se navode i drugi elementi važni za nastavak financijskog poslovanja. Primjerice, ako imate automatske uplate (plaća, honorari i sl.) ili zaduženja (trajni nalozi za komunalne usluge), potrebno je obavijestiti relevantne strane o promjeni vašeg bankovnog računa.

Rok za prebacivanje računa za plaćanje traje najviše 12 radnih dana, a Zakonom o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu propisano je da stara i nova banka za korištenje usluge prebacivanja ne naplaćuju naknadu.