anketa tportala

Hoće li uvođenje poreza na nekretnine dovesti do pada cijena stanova i kuća?

24.09.2024 u 14:11

Bionic
Reading

Glavni cilj novih poreznih izmjena smanjenje je cijena stambenih kvadrata. Istaknuli su to više puta ministar financija Marko Primorac i ministar graditeljstva Branko Bačić. Stoga vas pitamo smatrate li da će uvođenje poreza na nekretnine zaista dovesti do pada cijena, a glasati možete niže u tekstu

Prema izjavi ministra graditeljstva Branka Bačića, koji se pozvao na podatke HEP-a i Državnog zavoda za statistiku, trenutno u Hrvatskoj postoji oko 600.000 praznih stambenih jedinica, 10 posto cjelokupnog stambenog fonda nalazi se u kratkoročnom najmu, a pet posto koristi se za druge djelatnosti, poput odvjetničkih ureda, ordinacija, galerija i poslovnih prostora.

Cilj vladajućih je oporezovati 40 posto od 958.000 stambenih jedinica koje nisu u funkciji stanovanja kako bi potaknuli njihovo vraćanje na tržište kroz najam ili prodaju.

Što donosi porez na nekretnine Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Vjeruju da će to dovesti do pada vrijednosti nekretnina i smanjenja njihovih cijena, čime će se mladima omogućiti pristupačno stanovanje.

Novi porez utvrđivat će se prema stanju na dan 31. ožujka. Na taj dan provjerit će se je li nekretnina dugoročno iznajmljena ili živi li netko u njoj. Ako je u kratkoročnom najmu ili prazna, plaćat će se porez na nju. S druge strane, koliko će iznositi porez na nekretnine, ovisit će o odlukama jedinica lokalne samouprave.

Visina poreza bit će od 0,6 do osam eura po četvornom metru, prema odluci općine ili grada, a jedinice lokalne samouprave moći će zonirati svoja područja za njegovu naplatu.

Što se tiče kratkoročnog turističkog najma, on će se određivati prema indeksu turističke razvijenosti.

Prijedlog visine paušalnog poreza na dohodak je između 150 i 300 eura po krevetu za najrazvijenije, za one u drugoj skupini od 100 do 200 eura, u trećoj od 30 do 150 eura, a u najnerazvijenijim turističkim područjima od 20 do 100 eura po krevetu.

Porez se neće plaćati za nekretnine u kojima je onemogućeno funkcionalno stanovanje, a izuzete su i one koje ne mogu služiti stanovanju te one koje služe za poljoprivredu i nestambene djelatnosti.

Neće se oporezivati ni nekretnine koje uslijed proglašenja prirodnih nepogoda (npr. potres, poplava itd.) nisu primjerene za stanovanje. Porez na nekretnine neće se također plaćati na one objekte koji služe javnoj namjeni, poput staračkog ili studentskog doma, ili one u vlasništvu općina i gradova te na nekretnine u državnom vlasništvu.

Jednako tako, da bi netko bio oslobođen plaćanja, njegov objekt treba biti u dugoročnom najmu barem deset mjeseci godišnje.