ŠEF SVJETSKE BANKE

Hrvatska može ovako još neko vrijeme, ali ne dugo!

26.09.2014 u 11:55

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo financija pokazalo je 'ozbiljnost i namjeru' za povećanjem učinkovitosti javne uprave iako je potreban veći napor da se preokrenu negativni gospodarski trendovi i omogući otvaranje više radnih mjesta, izjavio je Carlos Pinerua, novi predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj, za Bloomberg

'Čini se da je Vladi postaje jasno da su potrebne dublje reforme i da se nešto treba učiniti', rekao je Pinerua, naglašavajući da treba riješiti neka pitanja u javnoj upravi, u zdravstvu i na tržištu rada, oko kojih je Svjetska banka spremna ponuditi Vladi svoju pomoć.

Bloomerg podsjeća da se Hrvatska nalazi u proceduri prekomjernog deficita te da do 2016. treba smanjiti proračunski manjak ispod granice od 3 posto BDP-a s 4,4 posto, koliko bi trebao iznositi ove godine. Dodaje da je ministar financija Boris Lalovac najavio rebalans proračuna u listopadu, nakon slabe turističke sezone.

'Hrvatska treba društveni i politički dijalog među svim sudionicima u društvu jer se dalje ne može ovako kao do sada', kaže Pinerua, naglašavajući da su potrebne hitne promjene jer recesija traje gotovo šest godina, uz visoku razinu nezaposlenosti, osobito među mladima.

Zaduživanje na inozemnim tržištima već je dugo vremena jeftino, zbog labave monetarne politike središnjih banaka. No, to se uskoro može promijeniti, što bi povećalo cijenu novca.

'To je još jedan razlog zbog kojeg Hrvatska može ostati u ovakvom stanju još neko vrijeme, ali ne i dugo', zaključio je Pinerua.