poduzetnici nabrinuti

HUP komentirao Vladinu najavu ukidanja protukriznih mjera

23.08.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavac komentirala je najave Vlade RH koja je jučer najavila ukidanje mjera uvedenih zbog energetske krize. Vladu su uputili da analiziraju kakav bi to utjecaj imalo na mikro i mala poduzeća

"Hrvatska udruga poslodavaca s velikom pažnjom prati najave o postupnom ukidanju protukriznih mjera koje su uvelike olakšale poslovanje u izazovnim vremenima energetske krize. Svjesni smo potrebe za povratkom na tržišne uvjete, no smatramo da je prilikom donošenja konačnih odluka nužno uzeti u obzir i zaštititi one najranjivije – što uključuje mikro i mala poduzeća", navode u HUP-u.

"Važno je istaknuti da domaća industrija i druga velika poduzeća već duži period plaćaju tržišne cijene energenata, te za njih izmjene neće donijeti novosti. Tržišna cijena plina je već duže vrijeme ispod gornje granice 180€ Mwh, no zbog geopolitičkih nestabilnosti tvrtkama je važno da se ta granica ( price cap) kao osigurač zadrži.

Male poduzetnike zabrinjava potencijalno ukidanje subvencija za plin, jer bi to za mnoge od njih predstavljalo značajno povećanje troškova energenata, čak i do 30%. S obzirom na to da su mikro i mala poduzeća okosnica hrvatskog gospodarstva, ovakav potez bi mogao imati negativne posljedice na njihovo poslovanje i zapošljavanje", dodaju.

"Što se tiče električne energije, iako su trenutne cijene na tržištu nešto povoljnije u odnosu na prošlu godinu, zbog izrazito toplog ljeta, zabrinjavaju najave o mogućim redukcijama. Industrija je već duže vrijeme suočena s problemom viših cijena električne energije u odnosu na kućanstva, što je situacija koja nije uobičajena u većini europskih zemalja i dodatno opterećuje hrvatske proizvođače i smanjuje njihovu konkurentnost.

Stoga predlažemo Vladi da prilikom donošenja odluka o ukidanju protukriznih mjera pažljivo analizira njihov utjecaj na različite segmente gospodarstva i društva", stoji u komentaru Hrvatske udruge poslodavaca.