TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi u crvenom, blag porast likvidnosti

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je tjedan započelo s cjenovnim padovima, pri čemu su dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabjeli 0,30 posto i 0,56 posto. Pad indeksa u velikoj je mjeri bio određen izvedbama u blue-chip izdanjima

Sektorski gledano najbolju je izvedbu imao indeks građevinskog sektora rastom od 2,8 posto, dok je od sektorskih indeksa tek manji gubitak zabilježen u turističkom sektoru. Likvidnost je dodatno ojačala u odnosu na prosjek zadnjih tjedana, međutim trgovanje je prošlo bez milijunaša.

Ukupno je prikupljeno oko osam milijuna kuna prometa, gdje je najlikvidnija bila dionica Končar elektroindustrije s oko 900 tisuća kuna prometa i padom cijene od 1,5 posto, što je svrstava među glavne jučerašnje gubitnike. Nešto iznad 800.000 kuna prometa je prikupila dionica Podravke te je pri tome zabilježila pad cijene od 0,9 posto. Gubitnike su predvodile dionice Imperiala i Peveca, koja su obje izgubile oko 2,8 posto na vrijednosti, međutim na nešto skromnijem prometu.

Na strani dobitnika vrijedi izdvojiti dionicu RIZ-odašiljača koja je uzletjela 21 posto, nakon što je Centar za restrukturiranje i prodaju na dnevni red stavio odluku o pokretanju postupaka prodaje dionica u nizu kompanija, među kojima se našao i udjel u RIZ-odašiljačima. Pozitivne izvedbe su zabilježile i dionice Tehnike, Atlantske plovidbe i Excelsa nekretnina koje su ojačale redom 10,8 posto, 3,7 posto i 1,8 posto.

Dobitnik dana     RIZ-odašiljači    +21,01%       97,78
Gubitnik dana     Imperial            -   2,77%       525,04
Crobex                                         -0,30%      1.688,06

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE