prognoze mmf-a

Izgleda da će kinesko gospodarstvo ipak porasti više nego što se očekivalo

29.05.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Kinesko gospodarstvo porast će ove godine i iduće godine snažnije no što se očekivalo, pokazuju nove procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a na dulji rok aktivnost bi moglo zakočiti starenje stanovništva i skromniji rast produktivnosti

Kineski BDP trebao bi ove godine porasti za pet posto, izračunao je MMF, podigavši procjenu za 0,4 postotnog boda. Nova procjena u skladu je sa stopom rasta koju cilja Peking.

„Poboljšanje prognoze za ovu godinu uglavnom odražava snažniji rast BDP-a u prvom tromjesečju no što se očekivalo i dodatne mjere potpore koje su vlasti nedavno najavile", rekla je u Pekingu prva zamjenica izvršne direktorice MMF-a Gita Gopinath.

MMF je podigao i procjenu za iduću godinu, također za 0,4 postotnog boda, na 4,5 posto.

Glavni su problemi za Kinu kontinuirano snažni deflatorni pritisci i kriza u nekretninskom sektoru.

„Pretežu faktori koji bi mogli zakočiti rast, uključujući veću ili dugotrajniju prilagodbu u sektoru nekretnina no što se trenutno očekuje i sve izraženiji pritisak fragmentacije”, rekla je Gopinath.

Vlada bi trebala rasporediti resurse i pomoći građanima koji su kupili nedovršene domove budući da bi time omogućila izlazak s tržišta insolventnih poduzetnika i stvorila uvjete za fleksibilnije cijene i obnovu ravnoteže, sugerira dužnosnica MMF-a.

Gospodarski rast ugrožavaju i geopolitičke napetosti i podjele koje koče trgovinu, smatraju u MMF-u, a u dugoročnoj perspektivi izdvajaju rizike starenja stanovništva i sporijeg rasta produktivnosti.