jača inflacija hrane

Zabrinjavajući signali: 'Vodili smo ratove oko nafte. Vodit ćemo još veće oko hrane i vode'

26.06.2024 u 21:33

Bionic
Reading

"Ratovi za hranu" nadvijaju se nad globalnom stabilnošću, dok trgovinske prepreke i klimatska kriza opterećuju opskrbu, upozorio je čelnik trgovačke tvrtke Olam Agri

U komentarima koje je prvi objavio The Financial Times, izvršni direktor Sunny Verghese signalizirao je da sve veća ograničenja trgovine već pojačavaju inflaciju hrane, što dovodi do pretjerane neravnoteže ponude i potražnje, prenosi Business Insider.

"Vodili smo mnoge ratove oko nafte. Vodit ćemo veće ratove oko hrane i vode", rekao je tijekom prošlotjedne potrošačke konferencije Redburn Atlantic i Rothschild.

Bogatija gospodarstva stvorila višak zaliha

Iako su trgovci poljoprivrednom robom preuzeli krivnju za porast cijena hrane nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., glavni izvršni direktor je uzvratio. Umjesto toga, izbijanje necarinskih trgovinskih barijera vjerojatno je glavni krivac, s 1266 ograničenja koja su se povećala te godine.

Dok je robna razmjena postala čvršća, potražnja je narasla među bogatijim gospodarstvima, koja su se usredotočila na stvaranje viška zaliha.

Više cijene ne samo da su pojačale krizu troškova života u određenim regijama, već je i rastuća nestašica hrane od pandemije COVID-19 stvorila nesigurnosti u siromašnijim regijama, kažu u prodajnom mjestu.

Agresivan rast cijena niza proizvoda

Istodobno, toplija klima pogoršala je izazove u poljoprivrednoj proizvodnji, potaknuvši agresivan rast cijena niza proizvoda, uključujući kakao, kavu i šećer.

Prema Vergheseu, ovo također uzrokuje da se globalne vlade okreću protekcionizmu, u nastojanju da zaštite domaća tržišta. Primjeri uključuju indonezijsku zabranu izvoza palminog ulja i indijsku zabranu izvoza riže.

"To je bila upravo pogrešna stvar", rekao je. "Vidjet ćemo sve više i više toga."

Suočen s klimatskim rizicima, trgovac je zahtijevao od industrije da ozbiljno poduzme mjere. Za vlade je oporezivanje ugljika prikladna politika, ustvrdio je Verghese.