tržište kapitala

Jačanje epidemije zabrinulo ulagače na burzi, Crobex u padu

Bionic
Reading

U utorak se na Zagrebačku burzu vratio negativan sentiment među investitore, koje je najvjerojatnije zabrinuo nagli porast zaraženih koronavirusom te pogoršanje epidemiološke situacije

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 1.631 bod, što predstavlja pad od 0,6 posto, dok su uži tržišni indeks CROBEX10 i širi tržišni indeks CROBEXplus izgubili redom 0,9 posto i 1 posto na vrijednosti. Od sektorskih indeksa, jedino je indeks građevinskog sektora zaključio s pozitivnim predznakom, koji je ojačao 2,4 posto, dok se najviše na udaru našao indeks turističkog sektora, s padom od 3,1 posto.

Iako je dionička aktivnost ojačala, i dalje se radi o skromnim razinama. Ukupno je protrgovano oko 6,4 milijuna kuna, a u fokusu su se našle dionice Valamar Riviere, koje su na prometu od 2,3 milijuna kuna potonule 4,8 posto. Milijunski promet prikupile su i dionice Dalekovoda, čija je cijena na prometu nešto većem od milijun kuna ojačala 3,3 posto, vjerojatno na krilima potpisa novog ugovora u Sloveniji, te time pokupila titulu dobitnika dana.

Dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Instituta IGH i Ericsson Nikola Tesle, koje su ojačale redom 3 posto i 1,7 posto. S druge strane, uz već spomenute dionice Valamara, loš dan imale su i dionice Končar D&ST, čija je cijena potonula 4,4 posto, te dionice Luke Rijeka, koje su oslabile 3,9 posto, a slijede ih dionice Jadrana i Arena Hospitality Grupe, s padom cijene od 2,3 posto.

Dobitnik dana Dalekovod +3,27% 5,06

Gubitnik dana Valamar Riviera -4,81% 25,70

CROBEX -0,60% 1.630,96

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.