SASTANAK S CIPRASOM

Juncker ne očekuje konačni dogovor između Grčke i vjerovnika

03.06.2015 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u grčkog premijera Aleksisa Ciprasa na sastanak u srijedu navečer u Bruxellesu, a u Komisiji ističu da ne treba očekivati konačni dogovor između Atene i njezinih međunarodnih vjerovnika

‘Večerašnji sastanak je početak razgovora, ne očekujemo dogovor na tom sastanku’, rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

‘Sada se u pregovorima treba usredotočiti na bitno, a to je nekoliko pitanja oko kojih još ima neslaganja između Grčke i njezinih vjerovnika’, dodao je Schinas.

Sastanku bi trebali prisustvovati i predstavnici Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda te predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Cipras bi trebao Junckeru predstaviti reformski program s kojim njegova vlada želi uvjeriti međunarodne kreditore kako bi oni odobrili isplatu preostale rate financijske pomoći, bez koje će Grčka bankrotirati.

Čelnici EU-a zatražili su od institucija da pronađu rješenje do kraja ovoga tjedna, nakon tri mjeseca neuspješnih pregovora s grčkom vladom oko reforme koje bi morala poduzeti u zamjenu za isplatu 7,2 milijarde eura preostale financijske pomoći.

U ponedjeljak su se u Berlinu sastali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande s najvišim dužnosnicima Komisije, Europske središnje banke i Međunarnodog monetarnog fonda kako bi poslali snažnu političku poruku o potrebi brzog postizanja rješenja.

Dogovor se mora postići brzo jer mora proći kroz ratifikaciju u zemljama eurozone i to prije 30. lipnja kada istječe sadašnji program financijske pomoći Grčkoj. Ako se politički dogovor ne postigne do petka, bit će vrlo teško odmrznuti preostalu ratu od 7,2 milijarde eura prije isteka programa.

Grčko je hitno potreban novac. U petak mora platiti 300 milijuna eura kredita Međunarodnom monetarnom fondu, a kasnije u lipnju još 1,2 milijarde eura. Moguća je isplata cijelog iznosa od 1,5 milijardi eura 19. lipnja, čime bi Grčka dobila nešto na vremenu.